latinica  ћирилица
05/10/2017 |  09:17 | Аутор: РТРС

Чај који доказано топи килограме и убрзава метаболизам

Црни чај утиче на губитак тежина и убрзавање метаболизма, показала је нова студија.
Црни чај (Фото: servingjoy.com) -
Црни чај (Фото: servingjoy.com)

Истраживачи су на основу студије објављеној у European Journal of Nutrition открили да црни чај стимулише лучење добре бактерије у цријевима и мијења енергетски метаболизам у јетри преко метаболита.

Тим са Универзитета Калифорнија прикупио је податке кроз серију експеримената над мишевима. Они истичу да су како црни тако и зелени чај значајни за губитак тежине, јер оба утичу на бактерију у стомаку која је повезана са гојазношћу.

Истраживачи су мишеве подијелили у четири групе и дали им различите дијете: ниске масти – висок шећер, високе масти – висок ниво шећера, високе масти – висок ниво шећера и екстрат зеленог чаја, док је посљедња група слична претходној с тим што се умјесто зеленог чаја на списку нашао црни.

Њихова тежина мјерена је током четири недјеље, да би се на крају експеримента установило да су мишеви који су уносили доста масти и шећера, али уједно конзумирали екстрате чајева изгубили исту тежину као мишеви који су били на стриктној дијети.

Дијета која је подразумијевала црни чај утицала је и на бактерију која посебно утиче на метаболизам. Иако су до сада бројна истраживања показала позитиван утицај зеленог чаја, ова студија је прва која је пронашла корист полифенола у црном чају.

"Познато је да су полифеноли у зеленом чају знатно ефикаснији и здравији од полифенола у црном чају, јер се хемикалије зеленог чаја апсорбују у крв и ткиво“, наводи ауторка студије Сузан Хенинг.

"Резултати нашег истраживања показали су да црни чај кроз специфичан механизам такође може да допринесе здрављу као и губитку тежине код људи. За љубитеље црног чаја ето још једног разлога да наставе да га пију“, додаје она.

Извор: Б92