latinica  ћирилица
05/10/2017 |  10:13 | Аутор: РТРС

Сутра наставак суђења Азри Башић

У Суду БиХ сутра ће бити настављено суђење Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На рочишту одржаном 19. септембра тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић прочитао је дијелове четири исказа преминулог Миле Кузмановића који је саслушан 14. новембра 1994. године пред истражним судијом Основног суда у Дервенти, 16. маја 2006. и 3. јуна 2008. године у Полицијској станици Дервента, те 13. децембра 2007. у Полицијској станици у Добоју.

Кузмановић, који је преминуо 2014. године, навео је да су насеље Чардак у Дервенти 26. априла 1992. године напале хрватске и муслиманске снаге, потпомогнуте војним јединицама из Ријеке и Санџака, те да су заробљене Србе одвели у Дом ЈНА у Дервенти гдје су били изложени страшним физичким малтретирањима.

Кузмановић је тада испричао да су полуголе затворенике, који су били поредани поред зида, војници, међу којима је била Азра Башић, тјерали да једу со и југословенски новац, до бесвијести их ударали ногама од столица, кабловима за струју, бејзбол палицама.

Он је испричао и да су их тјерали да клече и пужу по поду посутом стаклом, да се крећу четвороношке као пси и да са пода и војничких чизама лижу крв.

"Не могавши то више да гледа и трпи, Благоја Ђураш је затражио да разговара са неким од старјешина. Војници су га ухватили, дизали у ваздух и бацали на под, ударали, а неко му је пресјекао врат. Нисам видио ко. Видио сам да је сав био крвав и да је био посјечен по трбуху", навео је Кузмановић током саслушања 1994. године.

Током саслушања 2008. године, Кузмановић је рекао да је њега у Дому ЈНА највише тукла Азра Башић, која му је наредила да се скине и извадила нож јер је хтјела да му одсјече полни орган. Осим ње, тукли су га и други војници до момента када је неко од њих видио Благоја Ђураша, којег су звали "војвода".

Према његовом исказу, војници су Ђураша "добро претукли", након чега је видио да му је Азра Башић забила нож у врат. И у исказу датом 2007. године Кузмановић је потврдио да је Башићева убила Ђураша, те додао да му је пронађено тијело у једном пропусту за воду које је било умотано у завјесу коју је видио у Дому ЈНА.

И током саслушања 2006. године Кузмановић је испричао да се Башићева истицала по злостављању затвореника, наводећи да је и њему нанијела повреде ножем и да га је једном хтјела "уштројити". Нагласио је да је своју свирепост највише испољила на Ђурашу, који је заклан у присуству свих логораша.

Тужилац је прочитао и изјаву преминулог Милована Аџића коју је Основном суду у Дервенти дао 1992. године.

Аџић је тада рекао да су га након заробљавања у Чардаку, припадници ХОС-а, ХВО-а, те Ријечке и Санџачке бригаде, са другим заробљеницима везане одвели у хрватско село Поље, гдје су их злостављали. Рекао је да су њему маказама за воће одсјекли дио ува, ножем урезали крст на челу, засјекли главу од јабучице до браде, те запалили ноге које су посули алкохолом.

Он је испричао и да су га одмах по довођењу у Дом ЈНА, војници почели тући, а када је од удараца пао на под, пришла је Азра Ковачевић, како се тада презивала, и придружила се у тучи док се није онесвијестио.

Аџић је додао да су му касније причали заробљеници да га је, док је био без свијести, један војник избацио кроз прозор.

Према његовом исказу, касније су га онесвијешћеног војници унијели у неку просторију пуну воде из које су га извукли затвореници.

У току поступка тужилац је прочитао и исказе бившег новинара локалне Радио станице у Дервенти Сретена Јовановића, који је рекао да су га припадници ХОС-а ухапсили само зато што је Србин.

Он је рекао да су га у Дому ЈНА питали гдје му је радио станица преко које комуницира са Србима. Током испитивања поломили су му носну кост, избили један зуб, а морао је пити бензин којим су му полили руке и запалили их.

Он је потврдио да је највише удараца добио по глави, да је имао и убодне ране по тијелу, да су га до бесвијести тукли Азра Башић и "неки Морнар", а када се освијестио, био је лисицама везан за радијатор. Након тога одведен је у болницу, а по изласку пребачен у Пољаре.

У исказу датом 1992. године у Полицијској станици Добој, Јовановић је рекао да га је ухапсила извјесна Азра, припадник Ријечке бригаде и одвела у Основну школу "Никола Тесла". Тамо су га тукли, гасили цигарете по тијелу, посипали бензином и палили.

Он је потврдио да је физичко насиље вршила Азра Башић и Хрвоје Антуновић, звани Морнар.

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО-а од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље.

Почетак сутрашњег рочишта је у 9.00 часова.

Извор: СРНА