latinica  ћирилица
05/10/2017 |  10:57 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о средњем образовању

У административном центру Владе Српске одржана је јавна расправа о Нацрту закона о средњем образовању и васпитању.
Јавна расправа о образовању - Фото: РТРС
Јавна расправа о образовањуФото: РТРС

Јавној расправи су присуствовали помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Кочић Ћућић, савјетник министра за образовање Славица Купрешанин те представници одјељења за средње образовање и васпитање.

Купрешанин је на конференцији за медије, рекла да су јавне расправе о нацрту овог закона почеле након закључка Народне скупштине, донесеног 13. септембра, те да је ова пета расправа, након које ће услиједити још двије- у Требињу и Источном Сарајеву.

Она је рекла да је 13. октобар крајњи рок за провођење јавне расправе, те да се очекује да ће овај нацрт закона у новембру бити упућен Влади Српске, а потом у НСРС.

Навела је да су сви учесници позитивно оцијенили Нацрт закона и понуђена рјешења, те да значајнијих примједби до сада није било, јер су сви приједлози у преднацрту усвојени.

- Највећи број одредби односи се на средње стручно образовање, а друга битна ствар је да је овим законом задовољен захтјев тржишта рада, јер ће сваки будући средњошколац који стекне трећи или четврти степен имати квалификације које тражи тржиште - рекла је Купрешанин.

- Једно од законских рјешења које је имало највише позитивног одјека је обавезна практична настава у трајању од двије недјеље у свим стручним и техничким школама и то тако да школе ученицима обезбиједе двије седмице праксе у стварном амбијенту за који се школују - додала је она.

Љубан Бајић, предсјединк Актива директора средњих школа бањалучке регије, рекао је да је Нацрт закона о средњем образовању и васпитању добар и да су све сугестије већ усвојене у преднацрту.

- Рјешење о практичној настави за средње стручне школе је јако добро рјешење, видјећемо на који начин ће у пракси заживјети, односно на који начин ће школе провести ту одредбу у сарадњи са тржистем рада - рекао је Бајић.

Влада Српске је крајем августа утврдила Нацрт закона о средњем образовању и васпитању с циљем отклањања уочених недоречености, што ефикасније примјене закона у пракси, те изналажења нових законских рјешења.

Изради новог текста Закона о средњем образовању и васпитању приступило се, имајући у виду да постоји потреба да се поједине одредбе Закона о средњем образовању и васпитању прецизније дефинишу.

Потребу и иницијативу за адекватнијим и свеобухватнијим уређењем појединих питања предметне области исказале су школе, Министарство просвјете и културе, те други друштвени партнери у области средњег образовања и васпитања.