latinica  ћирилица
05/10/2017 |  11:56 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Српска добија закон о регистру педофила

Помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец рекао је данас на конференцији за медије у Бањалуци да је ресорно министарство имало обавезу у складу са Кривичним закоником да приступи изради Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела против полног интегритета и искоришћавања дјеце.
Конференција за новинаре Радне групе Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Конференција за новинаре Радне групе Владе Републике СрпскеФото: РТРС

- Министарство правде и Влада Републике Српске одлучили су да пропис који ће регулисати ову област буде у форми законског акта - рекао је Зец на конфренцији за медије у Бањалуци, додавши да је израђена радна верзија нацрта овог закона.

Предсједник Радне групе за израду Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела против полног интегритета и искоришћавања дјеце, Иванка Марковић рекла је да је овај законски акт дуго очекиван, али да се његовој изради није могло приступити прије стицања законских услова који су наступили тек усвајањем Кривичног законика.

- Кривични законик је прописао регистар за ову категорију лица. Било би погрешно рећи да евиденције до сада није било, јер она постоји у оквиру казнене евиденције и интерних евиденција окружних судова, односно у оквиру опште евиденције - рекла је она.

Марковићева је рекла да је у питању радна верзија нацрта закона коју ће разматрати даље инстанце.

- Ријеч је о идејама које се сматрају оправданим и неопходним. Циљ је заштита дјеце и спречавање лица која су починила кривично дјело да га почине поново - нагласила је она.

Она је навела да је у првих осам мјесеци ове године, према подацима МУП-а, евидентирано 13 кривицних дјела из ове области, те за сада не располажу подацима о броју правоснажних пресуда.

Марковићева је рекла да ће подаци који ће бити унесени у регистар омогућити потпуно идентификовање поменутих лица, те да ће регистар водити Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

- Упис података ће се вршити на основу информација из правоснажне пресуде, односно постојеће евиденције за лица која су пресуђена. Регистар ће бити израђен у складу са праксом европског суда, биће полузатвореног типа, односно неће бити у потпуности доступан јавности. Право увида ће имати сви органи правосуђа, органи гоњења, органи, институције и удружења која раде са дјецом која ће, приликом запошљавања нових радника бити дужна да провјере да ли су лица која конкуришу на то радно мјесто уписана у регистар - навела је она, додавши да овај законски приједлог предвиђа трајну забрану бављења дјелатностима које су у директном дотицају са дјецом.

Марковићева је нагласила да сврха закона није стигматизација, већ превенција с циљем онемогућавања пресуђених лица да понове кривична дјела.

- Лица из регистра имаће дужност да се једном годишње лично пријаве органу унутрашњих послова и мораће полицијским управама пријавити одлазак из мјеста пребивалишта, како би полицијска управа мјеста у које одлазе могла бити упозорена - рекла је она.

Марковићева је нагласила да је начин уписа у регистар усклађен са европском праксом, те да уписана лица трајно остају у евиденцији регистра.

Она је навела да ће радна верзија нацрта закона, након што се финализује, бити достављена Влади на усвајање, која ће је упутити у Народну скупштину Републике Српске.

Марковићева је рекла да очекује да ће се овај нацрт закона ускоро наћи пред посланицима НСРС и да ће бити усвојен до краја ове или почетком наредне године.

Сврха Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела против полног интегритета и искоришћавања дјеце је обезбјеђивање заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искоришћавања, као и спречавање лица правоснажно осуђених за ову врсту кривичних дјела да их поново учине, саопштено је раније из Министарства правде Српске.