latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:32 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Н. Град: Повратничке породице добиле вриједну донацију УНХЦР-а (ВИДЕО)

У Новом Граду донацијом УНХЦР-а за 44 повратничке и расељене породице обезбијеђени су бољи услови за живот. Вриједност помоћи је 247.000 КМ, а ријеч је о пољопривредним машинама и алатима и кравама.
Нови Град - Помоћ повратницима - Фото: РТРС
Нови Град - Помоћ повратницимаФото: РТРС

Радиша Ћулибрк избјегао је из Босанске Крупе и смјештај је нашао у Новом Граду. Ово је прва помоћ коју је добио у протекле 22 године.

"Добио сам моторну пилу и мотокултиватор. Ваља ми за послове у шуми", каже Ћулибрк.

Елвис Агичић вратио се у Нови Град 2000. године. Незапослен је, а има супругу и четворо дјеце, и помоћ му је јако значајна.

"Добио сам овај мотокултиватор, фрезу што ће ми ваљати у домаћинству. Сакупљам те сировине на депонију и тако да ће ми бити од користи", истиче Агичић.

УНХЦР, у сарадњи са "Хилсверком" из Аустрије, обезбиједио је 2,5 милиона КМ за шест општина у БиХ за повратнике и расељена лица. У општини Нови Град истичу да су задовољни, јер су уважени интереси повратника.

"Јако је важно да је дио тог пројекта дефинисан по њиховим жељама и њиховим способностима. Они добили дио радних машина, опреме, алата са којим могу за себе и своју породицу обезбједе егзистенцију", рекао је Мирослав Дрљача, начелниик општине Нови Град.

Ово је досада најобимнија и најзначајнија помоћ за повратнике и расељена лица у Новом Граду.