latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:36 | Аутор: РТРС

"Брзи одговор" у БиХ и против опасности од тероризма

Вјежба "Брзи одговор 2017", коју предводи ЕУФОР, биће одржана од 11. до 15. октобра на подручју Сарајева, Пазарића и Калиновика, а учествоваће и полицијске агенције у БиХ, најавио је данас у Сарајеву командант Еуфора генерал-мајор Антон Валднер.
ЕУФОР - Фото: Wikipedia
ЕУФОРФото: Wikipedia


Он је истакао да "Брзи одговор" подразумијева увјежбавање за кризне ситуације које би могле угрозити безбједност грађана у БиХ, те да је ово први пут да агенције за провођење закона у БиХ, Оружане снаге БиХ и Еуфор заједно вјежбају по реалистичном сценарију у циљу провјере планова за ванредне ситуације.

"Иако борба против тероризма није задатак Еуфора, један од сценарија одабраних за вјежбу 'Брзи одговор" заснива се на низу замишљених терористичких напада", рекао је Валднер.

Он је појаснио да је овај сценарио одабран како би се омогућило да агенције за провођење закона провјере своје тактике, технике и процедуре за одговор на терористички напад.

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић рекао је да ће у вјежби учествовати припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ, Гранична полиција, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, те министарства унутрашњих послова Републике Српске и Федерације БиХ.

Извор: СРНА