latinica  ћирилица
05/10/2017 |  13:30 ⇒ 06/10/2017 | 10:45 | Аутор: РТРС

У Зворнику отворен нови погон Алумине и вртић (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Управног одбора Алумине Милорад Мотика отворили су данас у кругу компаније погон за производњу силикагела, специјалних зеолита и бемита.
Отварање новог погона Алумине - Фото: РТРС
Отварање новог погона АлуминеФото: РТРС

У зворничкој компанији отворен је нови погон за производњу силикагела, специјалних зеолита и бемита, чиме је завршена прва фаза пројекта. У кругу Алумине отворен је и дјечији вртић "Невен". У двије значајне инвестиције, компанија је инвестирала осам и по милиона марака властитих средстава и обезбиједила нова радна мјеста.

За девет мјесеци завршена је изградња објекта. Инсталирана је савремена опрема, а у овом производном погону су створени услови за производњу пет нових производа који ће бити пласирани на инострано тржиште.

- Створени су услови за производњу 800 тона силикагела, 200 тона специјалних зеолита, а у другој фази планирамо повећање капацитета специјалних зеолита - рекао је Владимир Дамљановић, замјеник руководиоца пројекта. 

Након завршетка ове фазе, услиједиће и радови на другој пројектној фази. 

Милорад Мотика навео је да ће убрзо бити изграђен још један објекат, како би се пришло реализацији треће фазе у којој би био смањен обим производње боксита, а истовремено повећала профитабилност Алумине.

Предсједник Српске Микорад Додик истакао је вишеструки значај развоја Алумине за зворничку регију, јер је она развојни потенцијал града, регије, али и Републике Српске, те подржао опредјељење управе да иду ка што већем степену финализације производње.

- Желимо да бенефите овог успјеха осјете и други људи, иако многи и из других општина раде овдје - нагласио је Додик.

Захваљујући новом погону посао ће добити 70 радника. Према ријечима Пере Новаковића, руководиоца за инвестиције, ово је једна од нових инвестиција гдје се отварају савремене могућности производње.

Зворник: Отварање вртића "Невен" (Фото: РТРС)

У кругу ове компаније отворен је вртић "Невен" у којем ће боравити око 200 малишана, а посао је добило 12 радника. 

Према ријечима раднице Данке Бошковић Кртић, чије дијете борави у овом вртићу, ово је одлично рјешење за запослене родитеље.

Зворничка Алумина данас је важан стуб привреде Српске, који своје производе извози купцима из 28 држава Европе, Азије, Африке и Америке.

Отварању погона присуствовао је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, посланик у Народној скупштини Српске Радован Вишковић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић, привредници и други.

Предсједник Републике посјетио је данас у Бијељини Његово преосвештенство епископа зворничко-тузланског Фотија.

Извор: СРНА