latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:10 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

"Формирати центар за психо-социјалну подршку РВИ" (ВИДЕО)

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас у Бањалуци да ће Влади Српске бити поднесена иницијатива за формирање центра за психо-социјалну подршку ратним војним инвалидима ради превалилажења психолошких траума.
Центар за подршку - Фото: РТРС
Центар за подршкуФото: РТРС

"Овај центар би требало да буде формиран због учесталих инцидената који су узрок психолошких траума. Неопходно је да РВИ имају квалитетан третман да би могли да се носе са посљедицама рата", рекао је новинарима Стевандић, након састанка са представницима Организације ампутираца, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Града Бањалука.

Он је навео да ће сутра Влади Српске бити достављена и иницијатива да у свим установама, поново, на видном мјесту буде написано да предности имају РВИ, инвалиди и труднице.

"Са нашим иницијативама сагласни су и представници Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Града Бањалука, што је веома значајно", додао је Стевандић.

Према његовим ријечима, о иницијативама ће бити информисана и Борачка организација Републике Српске.

Предсједник Организације ампутираца Жељко Волаш каже да се овај савез суочава са многобројним изазовима, међу којима је и адекватно лијечење ратних траума.

"То је изражен проблем и неопходно је да га институционално покушамо ријешити. Република Српска има могућност за формирање центра за психо-социјалну подршку РВИ", рекао је Волаш.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић подсјетила је да Град Бањалука издваја више од 500.000 КМ за борачке категорије.

"Постоји системска основа за рјешавање проблема борачких категорија, али би требало много више радити на њиховој социјализацији", рекла је Тривићева.