latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:26 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

"У случају Каталоније очигледни дупли стандарди међународног фактора" (ВИДЕО)

Послије референдума у Каталонији сигурно ништа неће бити исто у Европскиј унији и ту су очигледни дупли стандарди међународног фактора, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Чули смо ЕУ која је рекла да је то унутрашња ствар Шпаније, а мене интересује да ли су процеси који се дешавају у БиХ унутрашња ствар БиХ или њихова ствар", нагласио је Додик.

Он је напоменуо да се на међународној сцени све чешће чује од многих аналитичара, извјештача и историчара да је БиХ пропала држава.

"Можда је вријеме да управо на овим догађајима почнемо рационално разговарати о могућем мирном разлазу у БиХ, јер тај процес треба почети, с обзиром да оваква БиХ са масовним интервенционизмом међународне заједнице није успјела. Као таква, она је очигледно у дефиницији пропалих држава. О томе говоре све ове активности у задње вријеме", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, урушен је међународни мировни споразум од међународних фактора, прије свега, високих представника, међународно право је скршено од међународних представника.

"Управо овакви догађаји, који говоре о томе да Европа сматра да су такви процеси унутрашња ствар земаља, прилика су да ми овдје почнемо да разговарамо о свим тим стварима", поновио је Додик.

Он је напоменуо да се не може говорити о Каталонији, а да се не погледа и ситуација у вези са Косовом.

"Наводна независност Косова је подржана од Запада на бази одлуке једне групе посланика, чак не и саме скупштине и декларације коју су они сами потписали. То говори о томе да они на Западу сматрају да смо ми овдје људи ниже вриједности. Мање је потребно њима да се баве неким питањима. Они би овдје да осигирају послушност", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска незадовољна стањем и положајем у БиХ, да су Српској отете надлежности.

"Српска од БиХ нема ништа. Република Српска се мора окупити око својих интереса и власт и опозиција и сви људи и да на бази процеса процијенимо на који начим ћемо се кретати даље", поручио је Додик.

Он је поновио да БиХ за Републику Српску није опција и да би био потребан један процес мирних преговора о разлазу који би подразумијевао договор о томе на који начин наставити даље живот.

"Народи имају право на самоопредјељење и нико не мора да каже како ми сада гледамо Каталонију па нешто користимо. Да, користимо и чекали смо да видимо на који ће се начин то развијати. Каталонија ће прогласити независност у понедјељак и то доноси једну сасвим нову реалност", рекао је Додик.

Наводећи да уколико ЕУ сматра да је то унутрашње питање Шпаније, Додик је запитао зашто и неке сличне процесе овдје у БиХ не би сматрала властитим питањем.

"Према томе, то су све питања која ће у наредном периоду тражити одговоре и одговори ће се дати", закључио је Додик

Извор: РТРС/СРНА