latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:51 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Српска удружења нису задовољна радом Тужилаштва БиХ

Представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша и Удружења жена жртава рата Републике Српске након данашњег разговора у Сарајеву са вршиоцем дужности главног тужиоца БиХ Горданом Тадић изразили су незадовољство радом ове правосудне институције када је ријеч о процесуирању ратних злочина над Србима.
Бранислав Дукић - Фото: СРНА
Бранислав ДукићФото: СРНА

"Поздрављам данашњи састанак, али нисам оптимиста да ће се нешто помјерити са мртве тачке", рекао је новинарима предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић.

Подсјећајући да је још прије 10 година питао шта је са "Добровољачком", "Тузланском колоном", Сијековцем, Бродом, Дервентом, Мркоњић Градом, касарном "Виктор Бубањ" у којој је и сам био заточен, те још 126 логора само у Сарајеву, Дукић је истакао да до садан ниједан предмет није завршен.

Према његовим ријечима, Тадићева је на питање зашто је смањен број тужилаца рекла да од 35 тужилаца тренутно има само 28, али да ће овај број бити повећан.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да су представници Тужилаштва БиХ говорили о изради нове стратегије за рад на предметима ратних злочина, али да то српске жртве и удружења не интересује.

"Нас интересује хапшење ратних злочинаца", истакла је Рајилићева.

Она је навела да је у разговору са Тадићевом питала за конкретне случајеве попут убиства 397 српских жена, које су страдале у својим кућама, а за шта нико није одговарао, као и за 127 логора за Србе у 16 мјеста.

Рајилићева је питала и за суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, те тражила да се ухапси један од његових помагача - бивши припадник озлоглашене муџахединске јединице "Ел муџахид" Ајман Авад.

"Тражила сам и одговор за злочине над преко двије хиљаде жртава на подручју Подриња, међу којима је 186 жена и 26 дјеце, на подручју Мркоњић Града, гдје су од 181 ексхумиране жртве 137 цивили и 46 жене, за злочине на подручју Бихаћа, Јабуке, Пофалића", додала је она.

Према њеним ријечима, представници Тужилаштва БиХ су рекли да су им позната та мјеста, да су неки предмети формирани, али да у интересу истраге не могу рећи који ће од њих и којим редослиједом бити покренути.

"Сву ту њихову организацију поштујем, вјерујем да су вриједни и да имају вољу да раде, али мене интересује што већи број ухапшених злочинаца и што већи број обештећених жртава", нагласила је Рајилићева.

Она је додала да би сљедећи састанак требало да буде одржан почетком наредне године, прије чега би БиХ требало да посјети и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц.

У наредним мјесецима оптужнице за више предмета разних злочина

У наредним мјесецима очекује се подизање оптужница у више предмета за ратне злочине у свим дијеловима БиХ, међу којима су предмети за које већ дужи период постоји интересовање јавности и жртава, речено је на данашњем састанку вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић са представницима удружења жртава рата из БиХ.

На састанку, коме је присуствовала и представник Канцеларије тужиоца Хашког трибунала у Сарајеву Маргриет Принс, представници удружења жртава рата из БиХ упознати су о активностима на измјени стратегије за рад на предметима ратних злочина, чији је циљ убрзање динамике процесуирања ових предмета.

Разговарано је и о процесу тражења несталих, ексхумацијама, ревизији посмртних остатака у костурницама, као и о регионалној сарадњи у активностима за остварење правде, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На састанку је речено да ће ускоро бити завршена ревизија посмртних остатака у свим костурницама, што ће довести до већег броја утврђених идентитета нађених посмртних остатака.

У овом сегменту затражена је помоћ удружења жртава у прикупљању информација о несталим лицима и локацијама могућих масовних гробница, ради убрзања процеса тражења несталих.

Жртве су упознате и да су запослени у Тужилаштву скоро сваког дана присутни на локацијама ексхумација и потраге за несталим лицима на различитим локацијама широм БиХ.

Тужилаштво БиХ од оснивања до данас подигло је оптужнице за ратне злочине против више од 720 лица у свим крајевима БиХ.

Извор: СРНА