latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:59 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Шведска полиција именује официра за везу за БиХ

Шведска је донијела одлуку о именовању официра за везу шведске полиције за БиХ који би требало да започне мисију при Амбасади Шведске у БиХ почетком 2018. године, рекла је први секретар ове амбасаде Ана-Карин Хермансон током састанка са директором Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Перицом Станићем.
Шведска полиција именује официра за везу за БиХ - Фото: СРНА
Шведска полиција именује официра за везу за БиХФото: СРНА

Током посјете Хермансонове и представника Полиције Шведске Кристера Бранеруда Сипи, данас је истакнуто да ће именовању официра за везу допринијети ефикаснијој размјени информација.

На тај начин биће додатно унапријеђена сарадња у спречавању и борби против најсложенијих видова криминала између надлежних органа Шведске и БиХ, саопштено је из Сипе.

Станић је поздравио ову одлуку и истакао да ће Сипа, као и до сада, бити на располагању за сваки вид сарадње.

Разговарано је о свим аспектима рада Сипе, актуелним безбједносним изазовима у БиХ и свијету, с посебним акцентом на борбу против тероризма као глобалне пријетње и свих видова организваног криминала.

Договорени су конкретни модалитети и правци будуће сарадње, која ће у наредном периоду именовањем официра за везу Шведске полиције за БиХ бити додатно унапријеђена, истиче се у саопштењу.

Сједиште Сипе је данас посјетио и амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси, којег је Станић упознао о основним аспектима рада ове полицијске агенције, њеним надлежностима и улози у безбједносном систему БиХ.

Станић и Минаси разговарали су о актуелним безбједносним изазовима у БиХ и свијету, с посебним освртом на борбу против тероризма као глобалне пријетње и свих видова организованог криминала.

"Тема састанка била је и успјешан завршетак пројекта ИПА-2013 `Борба против организованог криминала: Међународна сарадња у кривичним стварима` за западни Балкан, што ће бити обиљежено у октобру на министарској конференцији у Трсту", саопштено је из Сипе.

Носилац пројекта "ИПА-2013" је Италија, а Сипа је учествовала у низу активности које су реализоване у протеклом периоду, с циљем јачања укупних капацитета у борби против организованог криминала и унапређења међународне сарадње.

Током састанка је истакнут значај реализованих активности, имајући у виду актуелне трендове и транснационални карактер организованог криминала, наводи се у саопштењу.

Амбасадор Италије и директор Сипе изразили су задовољство због досадашње успјешне сарадње и увјерење да ће бити настављена и додатно унапријеђена у наредном периоду.

Извор: СРНА