latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:01 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Награђени литерарни радови поводом Дјечије недјеље (ВИДЕО)

У Републици Српској обиљежава се Недјеља дјетета и то је прилика да се кроз додатне активности свих институција и служби укаже на важност препознавања потреба сваког дјетета и адекватног реаговања у ситуацијама у којима се дјеца нађу на путу одрастања.
Дјечија недјеља - Фото: РТРС
Дјечија недјељаФото: РТРС

Централна манифестација одржана је у Народној скупштини, а додјељене су и награде за најбоље радове на литерарном конкурсу "Дјечији свијет - мој свијет" ученика основних и средњих школа.

- Желим ти да жеље испуниш, другаре своје не заборавиш и ако и постанеш нешто томе слично, важно је да си добар човјек лично - каже Тара Кајкт.

Уз пјесму и риму, у Недјељи дјетета шестогодишња Тара о дјечијим правима учи много. Како би њена, али и права сваког дјетета била што више уважена, основци и средњошколци могли су да у литерарним радовима опишу шта то значи дјечији свијет. Марко Мољевић је на конкурсу на који је пристигло више од 600 радова, освојио друго мјесто у својој категорији.

- Моја инспирација је породица, породица која је стуб свега. Дијете које нема породицу, тешко може да успије, али може својим трудом и жељом - рекао је Марко.

Неопходно је подићи свијест о потреби заштите дјечијих права, а институције и друштво у цјелини посебно треба да буду осјетљиви на дјецу с посебним потребама и без родитељског старања.

- Апелујем на родитеље, баке и деке, да сваки слободан тренутак проводе са својом дјецом, да им указују пажњу, да воде рачуна о њима. И да воде рачуна да дјеца одрастају у здравом окружењу - поручила је министарка породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић.

- Наша жеља је да у свијет одраслих уђе свијет дјеце, да размишљамо дјечијим мислима и гледамо дјечијим очима како бисмо заправо схватили највеће вриједности у животу, пробудили дјечију љубав и доброту у нама одраслима - нагласила је Бранка Сладојевић, помоћница министра здравља и социјалне заштите Републике Српске

Недјеља дјетета обиљежава се од 2. до 8. октобра, а основне потребе сваког дјетета су образовање, здравствена заштита, љубав и пажња, игра и слободно вријеме, а њиховим поштовањем "срећна дјеца постаће срећни људи".