latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:29 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Ђокић за Радио Српске: Форум у Москви прилика да Српска представи своје потенцијале (ВИДЕО)

За Републику Српску важно је присуство на Међународном форуму о развоју енергетике и енергетске ефикасности у Москви који окупља министре и представнике енергетског сектора из свих дијелова свијета, те више од 400 компанија из ове области истакао је у изјави за Радио Републике Српске министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.
Ђокић на Руској енергетској седмици у Москви - Фото: СРНА
Ђокић на Руској енергетској седмици у МосквиФото: СРНА

Додао је да је ово прилика да Српска представи своје енергетске потенцијале и укаже на погодности инвестирања. Већ се састао и с министром енергетике Руске Федерације Александром Новаком.

"Република Српска кроз овакав Форум може да препозна трендове у сектору енергетике зато што се овдје крајње отворено говори о свим проблемима који данас прате енергетику у свијету. У сваком случају овај Форум за Републику Српску представља много, имајући у виду да смо ми врло занимљиво енергетско подручје у Европи", нагласио је министар Ђокић.

Пратећи глобалне трендове, Ђокић истиче да је Српска већ спремна за велике инвестиције у сектору енергетике. Тим поводом разговараће с представницима компаније "Зарубежњефт" о гасификацији рафинерије у Броду.

"Ми ћемо говорити о томе како да подржимо овај пројекат гасификације рафинерије у Броду. У том смислу биће потребно додатно пронаћи простор за тај пројекат у нашој енергетској стратегији, што би био увод у још једну велику инвестицију у Републици Српској", истакао је Ђокић.

Међународни форум за енергетску ефикасност и развој енергетике "Руска енергетска недјеља", отворио је предсједник Руске Федерације Владимир Путин, а одржава се у Москви од 4. до 7. октобра.