latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:36 | Аутор: РТРС

Домови здравља Прњавор и Челинац први на трезорском начину пословања

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић најавио је да ће домови здравља у Челинцу и Прњавору од почетка нове године прећи на систем трезорског пословања.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Покушавамо да уведемо већу финансијску дисциплину у финансирање домова здравља, јер имамо несклад између финансирања и управљања. Примарну здравствену заштиту финансира Фонд здравственог осигурања, а органе управљања и директора бирају локалне заједнице", рекао је Богданић новинарима у Дервенти.

Он додаје да се тиме жели постићи финансијска одговорност и да домови здравља у Републици Српској послују у складу са уговореним средствима.

"Договорили смо се да то урадимо прво са два дома здравља, и то у Челинцу и Прњавору. Након тога имаћемо резултате који ће показати да ли су приједлози министра финансија и моји адекватни или их треба мијењати", каже Богданић, истичући да већ има постигнутих резултата да су се градоначелници и начелници локалних заједница укључили у рјешавање проблема.

Он каже да је јуче био у Хан Пијеску гдје уговор Фонда здравственог осигурања са Домом здравља износи 350.000 КМ на годишњем нивоу, али је додао да је начелник општине изразио спремност да издвоји из буџета додатних 100.000 КМ.

"То говори да су оснивачи схватили да су домови здравља њихови и да ће бити у служби одржавања здравља њихових становника, и да се морају укључити у рјешавање проблема", каже Богданић.

На питање о рјешавању проблема у вези са породилиштем у Прњавору и Дервенти, односно најаве затварања, Богданић је рекао да "постоји закон и правилник којим је дефинисано гдје могу бити породилишта и шта је потребно од услова за то".

Он додаје да "свако ко испуни услове" тај ће несметано да ради, било да је ријеч о државној или приватној својини.

"Важно је да се задовоље основни критеријуми финансирања породилишта с циљем заштите здравља дјеце која се требају родити и жена. Тамо гдје не постоје услови ризик је велики. Према информацијама које имам, мислим да нису урадили Бог зна шта у Прњавору и Дервенти, осим састанака који су одржани", рекао је Богданић.

Он наглашава да је, осим састанака, потребно створити услове. "Можемо састанчити из дана у дан, а сутра када дође до компликација неког порода, када немамо гинеколога који је способан за хирушке захвате, немамо анестезиолога, довољне количине крви, онда ћемо да се оптужујемо, ко је више или мање крив за такво нешто", каже Богданић.

Он је најавио доношење новог Закона о здравственој заштити, додавши да ће они који прихвате ризик да се породи дешавају у неким другим условима имати прилику да предложе Народној скупштини Републике Српске "изгласавање" приједлога, након чега ће бити примјењиван такав закон.

Извор: СРНА