latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:52 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

У фокусу статус радника отпуштених од 1991. до 1995. године

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић изјавио је данас у Сарајеву након сусрета са министром рада и пензионог система Хрватске Марком Павићем да је отворио питање рјешавања радноправног и социјалног статуса радника из БиХ који су у периоду од 1991. до 1995. године отпуштени с посла у Хрватској.
Адил Османовић - Фото: СРНА
Адил ОсмановићФото: СРНА

"Та активност се води још од 2004. године. Имамо два удружења, једно са сједиштем у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и једно са сједиштем у Бањалуци, која иницирају да се ријеши питање радноправног и социјалног статуса тих радника, којих има око 14.000", рекао је Османовић новинарима.

Османовић је навео да је Савјет министара формирао радну групу, која је неколико пута анализирала овај проблем, те да очекује да то учини и Хрватска, како би ово питање било ријешено.

Према његовим ријечима, од заједничке сједнице Савјета министара и Владе Хрватске, сарадња два ресорна министарства је изузетно добра.

Он је рекао да је са Павићем разговарао и о реализацији Споразума о сезонском запошљавању радника из БиХ у Хрватској.

"Агенција за рад и запошљавање БиХ је још 2014. године покренула то питање, а Савјет министара је такође иницирао да Агенција за рад и запошљавање и Завод за запошљавање Хрватске склопе уговор око запошљавања сезонских радника у Хрватској, чиме би обезбиједили социјалну и другу безбједност радника, који се запошљавају у Хрватској, и спријечили рад на црно", појаснио је Османовић.

Павић је изразио задовољство што је на данашњем састанку договорено покретање реализације тема, које су отворене на заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске у јулу ове године у Сарајеву.

Извор: СРНА