latinica  ћирилица
05/10/2017 |  17:17 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Други пишу - У Сребреници пуцају на заставе Српске

Бошњачки екстремисти у Сребреници пуцају на заставе Републике Српске, а локални политичари због батина завршавају у болници, пише Еуроблиц.
Сребреница - Фото: СРНА
СребреницаФото: СРНА

Ескалација насиља и међунационалних тензија, која је претходних дана уздрмала Сребреницу, изазвала је велико узнемирење и забринутост међу становништвом, наводи овај лист.

Након што је из локалне полиције потврђено да се у понедјељак догодило неколико међубошњачких туча у Поточарима и самом центру града, у којима је најдебљи крај извукао бивши одборник у локалном парламенту Сенаид Хасановић, незваничне информације говоре о томе да је батине од својих сународника у Скеланима недавно "фасовао" и актуелни одборник СДА у СО Сребреница Алмир Муминовић, пише овај лист.

Због нарушене безбједносне ситуације у општини морао је да реагује и шеф локалног СНСД и потпредседник СО Сребреница Радомир Павловић, који је јавно осудио насиље и позвао на смиривање ситуације.

- С обзиром да су учестале туче и нарушавања јавног реда у Сребреници, позивам надлежне да допринесу смиривању ситуације и прекиду насилничког понашања – поручио је Павловић.

ЕуроБлиц сазнаје да је прије неколико дана велико узнемирење међу локалним српским становништвом изазвао и инцидент који се догодио у близини Хидроелектране Перућац, када су непознати починици из ватреног оружја прво изрешетали заставу Републике Српске, а недуго након тога је и скинули с јарбола.

- На десетине застава БиХ стоје на бројним објектима поред лијеве обале Дрине и никад ниједна није скинута нити је оштећена. Пуцање на заставу Републике Српске, коју су мјештани поставили на тзв. кранској стази у близини ХЕ Перућац, а затим и њено насилно скидање с јарбола изазвало је велико узнемирење код тамошњег становништва – кажу мејштани Сребренице..

Како овај лист незванично сазнаје, починилац тог недјела ухваћен је "оком" надзорних камера које су постављене у близини хидроелектране. Наводно, ради се о извјесном Мирсаду Питаревићу из села Пећ у сребреничкој Мјесној заједници Скелани, који је, иначе, још од раније познат полицији због изазивања међунационалних инцидената на подручју сребреничке општине.

Наиме, Питаревић се доводио у везу с нападом на православног монаха Луку Бабића у манастиру Карно код Сребренице у фебруару 2015. године, када је група бошњачких ловаца, међу којима се налазио Питаревић, нахушкала своје псе да нападну српског монаха. Због уједа разјарених животиња Бабић је љекарску помоћ тада морао да потражи у Бајиној Башти.

Из Полицијске управе Зворник, у чијој се зони надлежности налази општина Сребреница, за овај лист потврдили су да им је пријављен инцидент са скрнављењем заставе Републике Српске који се догодио у близини Хидроелектране Перућац.

- На том случају још се ради и у току је откривање извршиоца тог дјела – саопштено из ПУ Зворник.

Извор: ЕуроБлиц