latinica  ћирилица
05/10/2017 |  18:14 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Српска удружења изгубила вјеру у рад Тужилаштва БиХ (ВИДЕО)

Хашки трибунал ће 29. новембра изрећи правоснажну пресуду шесторици бивших високих званичника тзв. Херцег-Босне.
Српска удружења жртава незадовољна радом Тужилаштва БиХ - Фото: РТРС
Српска удружења жртава незадовољна радом Тужилаштва БиХФото: РТРС

Јадранко Прлић и остали првостепеном пресудом проглашени су кривим за злочине над Бошњацима и осуђени на укупно 111 година затвора. Из Тужилаштва БиХ најавили су да се у наредним мјесецима очекује подизање оптужница у више предмета ратних злочина. Та најава стигла је након састанка,који су имали са удружењима која окупљају жртве рата у БиХ.

Први пут један главни тужилац Тужилаштва БиХ позвао је на разговор у зграду у сарајевској улици Краљице Јелене 88, представнике удружења жртава из Републике Српске. Ипак, представници удружења који окупљају српске жртве рата поручују да су одавно изгубили вјеру у правосуђе БиХ.

- Нажалост нисам оптимиста, али подржавам састанак. Ја сам прије десет година питао за Добровољачку, за 126 логора само у Сарајеву, а не остало. Све је на мртвој тачки - каже Бранислав дДкић, предсједник Савеза логораша Републике Српске

Предсједница Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић рекла је да су представници Тужилаштва БиХ говорили о изради нове стратегије за рад на предметима ратних злочина. Српске жртве не интересују стратегије, већ хапшења ратних злочинаца, каже Рајилићева. Она је Тужилаштво подсјетила на конкретне злочине над Србима.

- Моје је да пренесем. У Возући је 17 жена било у тору, биле су силоване, масакриране и спаљене - истакла је она.

Рајилићева је у Тужилаштву говорила о суђењу бившем команданту Трећег корпуса тзв. Армије РБиХ Сакибу Махмуљину. Тражи хапшење једног од његових најближих сарадника Ајмана Авада, припадника озлоглашеног одреда Ел муџахид.

- Тражила сам и одговор за злочине над више од двије хиљаде жртава на подручју Подриња, међу којима је 186 жена и 26 дјеце. На подручју Мркоњић Града, гдје су од 181 ексхумиране жртве 137 цивили и 46 жене, за злочине на подручју Бихаћа, Јабуке, Пофалића...- истакла је Рајилићева.

Из Тужилаштва БиХ након састанка су саопштили да ускоро очекују подизање оптужница у више предмета, међу којима су предмети за које већ дуго постоји интересовање јавности и жртава. Наредни састанак представника удружења српских жртава рата у Тужилаштву БиХ требало би да буде одржан почетком наредне године. До тада би требало да разговарају и са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом.