latinica  ћирилица
05/10/2017 |  19:16 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Грађани за јавни регистар о педофилима и закон (ВИДЕО)

До краја године Република Српска добиће регистар педофила, а радна верзија нацрта закона о регистру представљена је јавности. Управо том верзијом, предвиђено је да регистар буде рађен на основу правоснажне пресуде и да буде полујаван.
Конференција за новинаре Радне групе Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Конференција за новинаре Радне групе Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Иако поздрављају ријешеност, грађани су става да једино јаван регистар има смисла.

Након бројних најава коначно ће се десити – Република Српска, како обећавају у Влади, добиће регистар педофила. Креирање нацрта закона још је у процедури, а радна верзија је представљена медијима. У регистар би, према садашњем приједлогу, били уписани сви са правоснажном пресудом за кривично дјело против полног интегритета и искоришћавања дјеце. Уз то, регистар би, иако са тим грађани које смо питали нису сагласни, био полујаван.

Управо питање јавности регистра било је једно од тежих за радну групу која је формирала приједлог нацрта закона. У складу са праксом Европског суда за људска права, одлучено је да ће регистар бити полујаван, садржаваће фотографије осуђених за кривично дјело и њихове личне податке.

Према ријечима Иванке Марковић, предсједнице Радне групе за израду закона, сврха закона није стигматизација тих особа, него превенција.

Једном уписан у регистар, име и подаци осуђеног у њему ће остати трајно, јер нови кривични законик не предвиђа брисање кривичних пресуда против полног интегритета и искоришћавања дјеце. Вијест о коначном рјешењу овог питања поздравили су и у Омбудсмену за дјецу Српске. Надају се да ће прије слања нацрта закона у парламентарну процедуру радној групи моћи дати своје приједлоге.

- За нас је врло важно како ће бити законом утврђене обавезе починилаца, посебно у вези са забраном приближавања објектима у којима бораве дјеца, вртићи, школе, школски клубови - каже Злата Хаџић Бајрић, замјеница омбудсмена за дјецу Републике Српске.

Починилац кривичног дјела чије име се нађе у регистру након одслужења казне десет година биће под посебним надзором. То подразумијева обавезно јављање у полицијску управу једном годишње, али и посебну најаву евентуалних путовања. Уз то, сваки посао који је у директној вези са дјецом биће им онемогућен због чега ће приступ регистру, осим институција, имати и организације попут спортских клубова.

Радна верзија закона након што се финализује биће достављена Влади. Већ у новембру, процјењују у Министарству правде, нацрт закона биће пред посланицима Народне скупштине.

Помоћник министра правде Слободан Зец очекује да се овај закон у што скорије вријеме нађе пред Народном скупштином, већ у новембру.

Дио регистра биће и они који су већ на одслужењу казне или су је одслужили, а чија пресуда није брисана. Док Српска не усвоји регистар, БиХ ће уз Црну Гору и даље бити једина земља у региону која на тај начин не води евиденцију о особама које су извршиле сексуално насиље над дјецом.