latinica  ћирилица
05/10/2017 |  19:21 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Додик са владиком Фотијем о јачању сарадње (ВИДЕО)

Република Српска ће помоћи изградњу православних гимназија и дјечијих вртића при Српској православној цркви, што се показало као добра пракса, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик, након састанка са епископом зворничко–тузланским Фотијем у Бијељини.
Додик са валдиком Фотијем о јачању сарадње - Фото: РТРС
Додик са валдиком Фотијем о јачању сарадњеФото: РТРС

Новом епископу, предсједник Додик честитао је устоличење и долазак на чело ове епархије.

Заинтересовани смо да сарађујемо на свим пројектима важним за цркву, истакао је предсједник Српске након разговора са владиком Фотијем и додао да се нада синергији у реализацији националних и државних питања.

- Та сарадња се мора подићи на нови ниво у смислу нових садржаја. Оно што желимо да овдје урадимо је да у свакој епархији изградимо и помогнемо градњу једне православне гимназије, те да видимо гдје год је могуће да помогнемо изградњу вртића у оквиру цркве - рекао је Додик.

Владика Фотије је истакао да ће, осим сарадње са институцијама Републике Српске, покушати да остваре најбоље могуће односе са представницима других вјерских заједница у нади да ће црква бити свједок мира.

- С друге стране, у оквиру нашега народа да чувамо јединство нашега народа, духовно јединство и колико је могуће и остало, друштвено и политичко јединство - нагласио је владика Фотије.

Учесници данашњег састанка се надају да ће њихова будућа сарадња бити успјешна на добробит српског народа, јер је Српска православна црква кључни елемент идентитета српског народа.