latinica  ћирилица
05/10/2017 |  20:09 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Пале: Представљена књига "Страх од гуштера"

У Културном центру на Палама вечерас је промовисана књига Драгана Ковачевића "Страх од гуштера" која говори о жртвама удбашких тортура и страдању невиних људи на подручју Чајнича након Другог свјетског рата.
Пале: Представљена књига "Страх од гуштера" - Фото: СРНА
Пале: Представљена књига "Страх од гуштера"Фото: СРНА

Ковачевић је изјавио новинарима да је књига свједочанство о ружним временима и почаст људима који су трпјели због тих времена.

Он је навео да назив "Страх од гуштера" потиче од старе српске изреке "кога су гује клале, он се и гуштера боји", те да је то прича која је морала бити испичана.

"Главни лик ове књиге је моја бака која је била жртва тортуре, жртва система вриједности и жртва комунистичког система. Њу су као трудну жену хапсили, приводили само због тога што је њен брат био припадник четничких јединица, иако је већ годинама мртав", навео је Ковачевић и додао да су сви ликови из књиге стварне особе које су живјеле у селу Старињићи код Чајнича, али су одавно мртве.

Према његовим ријечима, идеја за књигу је настала давно, али ју је написао када је завршио факултет 2011. године. Било је проблема и за њено објављивање, али је захваљујући протојереју Момиру Васиљевићу књига угледала свјетлост дана.

Рецензент књиге протојереј-ставрофор из Чајнича Момир Васиљевић рекао је да у чајничком крају нема српске куће која није страдала послије Другог свјетског рата.

"Када сам се вратио у Чајниче у једном даху сам прочитао књигу и дивио сам се Драгановој одважности. О ономе о чему се дуго ћутало он је рјечито проговорио, баш онако како је његова храбра бака то подносила и причала. Како је она причала он је то све ставио на папир без имало дотјеривања, а оно што ми се посебно свидјело јесте да писањем књиге није ширио никакву мржњу, нити уперио прст у некога, већ је скрио починитеље", истакао је Васиљевић.

Он је додао да је књига живо и истинито свједочанство о послијератном страдању Срба на подручју Чајнича, те да је, нажалост, било тога и у другим крајевима.

Промоција књиге одржана је у заједничкој организацији Средњошколског центра "Пале" и Клултурно-спортског центра.

Извор: СРНА