latinica  ћирилица
05/10/2017 |  20:22 | Аутор: РТРС

Дачић: Односи Београда и Љубљане примјер у региону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да су укупни односи између Србије и Словеније достигли ниво који може да послужи као примјер успјешне добросусједске сарадње, што није чест случај у региону, у којем и даље на појединим странама оживљавају реликти прошлости.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Дачић је, на отварању радног састанка који је у Београду организовао Словеначки пословни клуб о теми "Политичка и економска сарадња Србије и Словеније и ситуација у региону", изразио искрено и снажно увјерење да односи Србије и Словеније имају свијетлу будућност.

"Увјерен сам да ћемо заједно успјети не само да допринесемо бољитку наших народа и држава, већ и да подстакнемо друге у региону да своју енергију усмјере ка изградњи боље заједничке будућности", рекао је Дачић.

Он је изразио увјерење, да ће, имајући у виду обострану посвећеност да се прошири и ојача сарадња, наредна, четврта, заједничка сједница влада Србије и Словеније, планирана за почетак 2018. у Словенији, бити још успјешнија него претходне.

Када је ријеч о односу Србије према актуелним кретањима у региону, Дачић је истакао да је за Београд од кључног интереса очување регионалне стабилности и интензивирање сарадње у свим областима.

"Ми смо свјесни да само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије. Са своје стране, Србија је пружала и наставља да пружа максималан и конструктиван допринос свим процесима усмјереним ка јачању и унапређењу сарадње", рекао је он.

Он је оцијенио да су, нажалост, са процесима евроинтеграције, јачања регионалне сарадње и добросусједства, паралелно током посљедњих неколико година у неким земљама региона ојачали и ретроградни процеси.

Према његовим ријечима, то су инсистирања на остварењу појединачних интереса на штету других држава и укупне сарадње, али и регионалне стабилности.

"Настојања да се наметну таква рјешења, скоро по правилу, усмјерена су директно против интереса Србије и српског народа у региону и на начин супротан духу помирења", истакао је Дачић.

Говорећи о изазовима у Европи и свијету, он је рекао да компликовања укупне безбједносно-политичке ситуације на глобалном, односно на европском нивоу, криза са мигрантима, непознанице "Брегзита", као и дилеме које је отворила дискусија о будућности ЕУ, представљају изазове без преседана за ЕУ.

Према његовим ријечима, у таквом амбијенту маргинализација политике проширења ЕУ не представља изненађење.

Дачић је оцијенио да забрињавајућа кретања унутар ЕУ, а посебно замагљивање перспективе чланства земљама-кандидатима, као неминовну посљедицу имају јачање национализма и радикализацију политичке сцене у многим земљама региона и укупно погоршање безбједносно-политичке ситуације у овом дијелу Европе.

Он је нагласио да Србија, упркос свим поменутим озбиљним изазовима, наставља да чини све што је у њеној моћи да се очувају и оснаже позитивни процеси у региону.

"Својим одмјереним и конструктивним постављањем, Србија је допринијела и доприноси релаксацији односа, што је било посебно важно током протеклих годину, годину и по дана, када су у великом броју земаља региона били одржани избори, било парламентарни или предсједнички, што је често пратило и јачање националистичке реторике", навео је он.

Дачић је рекао да се, када је ријеч о односима у региону, Србија профилисала као одговоран, поуздан и предвидив партнер који нема било какву "скривену агенду".

"Србија је свјесна да су наслијеђени проблеми веома озбиљни и тешки, због чега је опредијељена да сва отворена билатерална питања са сусједима ријешава дијалогом, дајући приоритет заједничкој будућности", навео је он.

Извор: СРНА