latinica  ћирилица
05/10/2017 |  20:39 | Аутор: РТРС

Словенци се припремају за примјену арбитраже

Словеначка Влада упознала се данас о приказу границе са Хрватском у складу са пресудом арбитражног суда, али је неће спровести док о томе не обавијести парламент и док не истекне рок за примјену, рекао је словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец.
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba) -
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba)

Ерјавец је након сједнице Владе рекао да је већ спреман законски пакет који парламент треба да усвоји ради припрема за провођење арбитраже, а влада и посебна међуресорска група се за то интензивно припремају.

Влада Словеније се, како је навео, осим о законским припремама за провођење, упознала и о преводу арбитражне пресуде која ће бити подијељена члановима парламентарног одбора за вањску политику који у сриједу настављају прекинуту сједницу о примјени арбитраже и односима с Хрватском.

На затвореној сједници посланицима ће бити представљена "визуализација арбитражне одлуке", те превод арбитражне пресуде, да би се са свиме могли добро упознати прије него што подрже законе за припрему спровођења арбитраже, преносе хрватски медији.

"Имамо тешкоћа јер Хрвати у арбитражи не желе учествовати", рекао је Ерјавец и додао да Хрвати не поштују договоре, па, осим са Словенијом, имају отворена гранична питања и са Србијом и БиХ.

Према његовим ријечима, Влади Словеније постоје двије линије у односима с Хрватском, а превладала је премијерова /Мире Церара/ која се залаже за умјеренији приступ, иако инсистира на спровођењу арбитраже.

"Ја сам за чвршћи став", рекао је Ерјавец и додао да се прво залагао да се у Савудријској вали, у дијелу који по пресуди арбитара припада Словенији, поставе плутајуће бове, да би се знало докле сеже суверенитет Словеније, јер су граничне линије и координате по пресуди арбитраже јасне.

Али, како је рекао, то није прихваћено, па ће се у спровођење пресуде ићи истовремено на мору и копну.

Он је додао да се је његова изјава како Хрватску треба блокирати у ОЕЦД-у показала успјешном јер је и у Загребу одмах након тога дошло до разматрања питања арбитраже.

Извор: СРНА