latinica  ћирилица
05/10/2017 |  21:32 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

"Љекари без граница" оптужили ЕУ за насиље над дјецом

Организација "Љекари без граница" оптужила је граничне власти ЕУ и полицију да врше насиље на граници према Србији, односно на бугарској, хрватској и мађарској граници.

Дјеца и млади који користе балканску руту су изложени систематском насиљу, наводи се у извјештају те организације. Извјештај се ослања на медицинске податке и изјаве младих пацијената.

"Приче младих личе једна на другу: туку их и тјерају, уз примјену паса. Тјелесне и психичке повреде, које је наш тим третирао, обично су непосредна посљедица тог насиља", навео је у саопштењу Маркус Бахман из бечке канцеларије ове организације.

У првој половини ове године Љекари без граница су забиљежили ту врсту злостављања код 92 одсто дјеце и младих. Скоро половина те дјеце указала је на насиље бугарских власти. Тим Љекара без граница, који од почетка године у Београду брине о избјеглицама, документовао је у првих шест мјесеци 62 случаја насиља на мађарској граници и 24 на хрватској страни, наведено је у саопштењу.

Бахман истиче да државе ЕУ не смију примјењују силу против деце и младих како би их одвратили од тражења азила у Унији.

"То дјеловање је контрапродуктивно и само тјера младе у руке кријумчара, против којих се, наводно, чланице ЕУ боре“", рекао је он.

Извор: Танјуг