latinica  ћирилица
06/10/2017 |  07:58 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Македонија: Ухапшени активисти Демократске партије Срба

Активисти Демократске партије Срба у Македонији /ДПСМ/ ухапшени су синоћ у Старом Нагоричану, јер су дијелили промотивни материјал свог кандидата за предсједника ове општине Елене Јакимовић.
Полиција - Фото: илустрација
ПолицијаФото: илустрација

Активисти ДПСМ-а, чији је лидер Иван Стоилковић, били су упозорени да престану да дијељењем материјала, након чега су ухапшени, јавио је македонски интернет портал "Курир".

Срби чине 80 одсто укупне популације Старог Нагоричана, општине на сјеверу Македоније у којој је, према посљедњем попису из 2002. године, живјело 555 становника.

У Старом Нагоричану налази се српски средњовјековни Манастир Свети Ђорђе из 14. вијека, који је саградио краљ Милан.

Стоилковић ће тражити међународну заштиту

Предсједник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић најавио је да ће затражити међународну заштиту због притисака македонска полиције на чланове ове странке уочи локалних избора.

Поводом синоћњег привођења активиста ове странке у општини Старо Нагоричане, Стоилковић је рекао да је ово тек један у серији инцидената припадника Министарства унутрашњих послова Македоније, додајући да су се протеклих дана на терену десиле озбиљне изборне нерегуларности.

"Посљедњи примјер је једночасовно задржавање предсједника наше општинске организације Спаси Драгана. Будући да је у његовом возилу нађен само пропагандни материјал кандидата коалиције `За бољу Македонију`, у разговору му је предочено да треба да престане са политичким активностима зато што `зна тај шта ће га снаћи`", рекао је Стоилковић за македонске медије.

Он је додао да су полицијски службеници заплашивали припаднике омладинске организације Демократске партије Србије и нису им дозволили да лијепе предизборне плакате и дијеле предизборни материјал.

"Полицијски службеници пренијели су младима да `поруче том Стоилковићу да га ту нема`, а ја поручујем свима њима, прије свега министру полиције, да обузда дивљаке који се појављују на терену и да успостави контролу у Министарству унутрашњих послова", рекао је лидер Демократске партије Срба.

Он је навео да ће његова странка наставити да ради свој посао, те најавио да ће обавијестити цјелокупну међународну јавност и да ће затражити међународну заштиту.

"Министарство унутрашњих послова је прекорачило своја овлаштења и умијешано је у изборни криминал. Поручујем им да нормално врше своје активности, да не малтретирају људе, гласаче, активисте и чланове Демократске партије Срба и да омогуће слободан изборни процес, што је и порука међународне заједнице", рекао је Стоилковић.

Он каже да је министар унутрашњих послова Оливер Спасовски најодговорнији за то што се дешава. "Иако каже да се залаже за фер и демократске изборем, у стварности се то не реализује", рекао је Стоилковић.

У Македонији ће 15. октобра бити одржани локални избори, а ДПСМ учествује у коалицији са ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског са једним кандидатом за предсједника општине и са неколико кандидата за одборнике.

Синоћње хапшење активиста ДПСМ-а други је инцидент у предизборној кампањи ове партије, након што су крајем септембра демолиране страначке просторије у Скопљу.

ДПСМ је једна од странака која окупља Србе у Македонији.

Извор:Срна