latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:11 ⇒ 09:11 | Аутор: РТРС

Хрватска - Избјеглички рај за осуђене у БиХ

Двојно држављанство БиХ и Хрватске вјешто су искористили многи осуђеници из БиХ, који су упркос правоснажним пресудама или оптужницама привремено избјегли одговорност, склонивши се у сусједну Хрватску, гдје већина слободно живи без страха од хапшења.
Сарајево: БиХ - Хрватска - Фото: СРНА
Сарајево: БиХ - ХрватскаФото: СРНА

Од укупно 1.563 правоснажно осуђене особе за разна кривична дјела, 43 лица су недоступна бх. правосуђу, иако су правоснажно осуђене. Хрватска је изузетно пожељна дестинација за многе од њих. Из БиХ у Хрватску су бјежали оптужени и осуђени за ратне злочине, оптужени за убиство, злоупотребу положаја, трговину дрогом, корупцију и слично. Један од најпознатијих бјегунаца који се "скрасио" у Хрватској је Анте Јелавић, бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Јелавића је Суд БиХ 2005. године неправомоћно осудио на 10 година затвора у случају "Херцеговачка банка" за злопотребу финансијске помоћи из РХ намијењене Хрватима у БиХ и то према оптужници која га терети за подривање уставног поретка, војне и одбрамбене моћи земље те злопотребу положаја и овлаштења.

БиХ је расписала међународну потјерницу и за осуђеним ратним злочинцем Домиником Илијашевићем Цомом који тренутно живи у Хрватској. Он је 2007. године правомоћно осуђен на 15 година затвора након што је проглашен кривим за учешће у ратним злочинима али је под још неразјашњеним околностима побјегао из БиХ док је био на допусту који му је управа затвора у Мостару одобрила због доброг владања.

Бх. правосудним органима недоступан је и Златан Мијо Јелић, бивши генерал ХВО-а против којег је прије нешто више од двије године подигнута оптужница у Тужилаштву БиХ, а терети га се да је од маја 1993. до марта 1994. знао и одобрио почињење ратних злочина.

Министарство правосуђа Републике Хрватске оглушило се и на захтјеве БиХ за изручење осумњичене судије у акцији "Правда" Лејле Фазлагић. Фазлагићева се сада налази у Ријеци. Осумњичена је да је са Алијом Делимустафићем била главна карика у преварама у вези с незаконитим књижењем некретнина давно умрлих лица.

У Хрватској се крије и адвокат Фарук Балијагић. На терет му се ставља више кривичних дјела, међу којима је и подстрекивање на убиство.

Извор: Кликс