latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:49 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Недјеље дјетета у Српској (ФОТО)

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић данас је поводом Недјеље дјетета организовала пријем за мајке које су користиле средства општине за вантјелесну оплодњу, као и њихове малишане.
Мркоњић Град, Недјеља дјетета - Дивна Аничић - Фото: СРНА
Мркоњић Град, Недјеља дјетета - Дивна АничићФото: СРНА

У овој општини је од 2008. године вантјелесном оплодњом рођено шесторо дјеце, а још двије мајке иду у поступак вантјелесне оплодње.

Аничићева је рекла новинарима да је општина Мркоњић Град ове године из буџета издвојила 100.000 КМ за пронаталитетну политику.

"Једна од активности је везана и за помоћ приликом вантјеласне оплодње, али много других активности и пројеката је `наслоњено` на тај дио буџета, као што су једнократна новчана помоћ за свако новорођенче на подручју општине, помоћ у набавци уџбеника из вишечланих породица и слично", навела је Аничићева.

Једна од корисница ових средстава Драгана Стипановић, која је и педијатар у Дому здравља "Др Јован Рашковић", истакла је да жена у животу може да оствари пуно успјеха, али да је највећи мајчинство.

Замјеник омбудсмана за дјецу Републике Српске Злата Хаџић Бајрић поручила је да одрасли треба да прихвате дјечији свијет као свој, јер једино тако могу да разумију њихове потребе и буду одговорнији у остваривању њихових права.

Бајрићева је рекла да је, поводом обиљежавања Недјеље дјетета, омбудсман за дјецу Републике Српске данас угостио малишане из бањалучког вртића "Пертлица" са којима су представници ове институције разговарали о њиховим правима и потребама.

"Данас су са нама најмлађи који, можда, и не знају да дефинишу шта значи имати право на нешто, али зато они то осјећају", рекла је Бајрићева.

Бањалука, Недјеља дјетета - Хаџић Бајрић, пријем за малишане (Фото: СРНА)

Она је изразила задовољство што су се бројне институције активирале и дале допринос обиљежавању Недјеље дјетета, у оквиру које су организована бројна дружења, креативно-едукативне радионице, те посјете дјеци да би се указало на потребе и права најмлађих.

"Права дјеце су врло важна у њиховом одрастању и сви смо одговорни за њих. Зато, Недјеља дјетета не би требала да буде само једна, него свака, и да сваки дан дјечији свијет препознамо као свој", рекла је Бајрићева.

Васпитачица у вртићу "Пертлица" Маја Пепиновић каже да је 12 малишана посјетило омбудсмана за дјецу Републике Српске.

"Врло је важно са малишанима причати о њиховим потребама и правима. Мислим да би у школама требало интензивније разговарати и помињати ове појмове", рекла је Пепиновићева.

Недјеља дјетета, чији је мото ове године "Дјечији свијет - мој свијет", обиљежава се од 2. до 8. октобра

Извор: СРНА