latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:00 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Парламент Каталоније спреман за сједницу

Парламент Каталоније одржаће сједницу у понедјељак, 9. октобра, упркос правним мјерама које се предузимају против лица која се залажу за независност овог шпанског региона, рекао је данас каталонски министар спољних послова Раул Ромева.
Каталонија - Фото: Wikipedia
КаталонијаФото: Wikipedia

Ромева је рекао Би-Би-Сију да ће парламент донијети одлуку о независности.

Уставни суд Шпаније јуче је супендовао сједницу каталонског парламента која је заказана за 9. октобар. Сједница је заказана послије одржавања референдума на којем је већина изашлих бирача подржала осамостаљење.

"Парламент ће се састати, водиће се дебата. Дебате ће бити и то је важно", рекао је Ромева одговарајући на питање шта ће се догодити у понедјељак.

Шпански национални суд током дана ће испитати двојицу високих официра каталонске регионалне полиције и лидере двије грађанске групе које се залажу за независност поводом навода о побуни.

Они ће одговарати на питања о улози коју су имали у демонстрацијам у Барселони 20. и 21. септембра, када је шпанска полиција ухапсиле неколико званичника каталонске управе и извршила рације у покушају да спријечи одржавање референдума 1. октобра.

Шпанске власти тврде да су демонстрације ометале полицијску акцију и да је референдум био нелегалан.

Извор: СРНА