latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:17 | Аутор: РТРС

Нападач из Лас Вегаса изнајмио више соба прије масакра

Данима и мјесецима прије него што је извршио најгоре масовно убиство у модерној америчкој историји, нападач Стивен Педок изнајмљивао је хотелске собе близу других музичких фестивала у Лас Вегасу, као и у Чикагу, саопштила је полиција.
Реконструкција пуцњаве у Лас Вегасу (Фото: thesun.co.uk) -
Реконструкција пуцњаве у Лас Вегасу (Фото: thesun.co.uk)

Амерички медији преносе да је Стивен Педок резервисао двије собе у Чикагу са погледом на фестивал Лолапалуза, који у августу сваке године окупи стотине хиљаде људи, преноси Глас Америке.

Педок, међутим, није одсјео у собама, нити се зна да ли је био у Чикагу тог викенда, извјештава портал ТМЗ.

Под Педоковим именом, такође су резервисане собе у згради у Лас Вегасу са погледом на фестивал алтернативне музике, недјељу дана прије него што је одржан концерт кантри музике када је усмртио 58 људи, саопштио је шериф полиције Лас Вегаса Џозеф Ломбардо.

Запослени у хотелу "Мендалеј беј", из којег је Педок пуцао на публику, прије него што је извршио самоубиство, навели су да је нападач тражио собу на вишем спрату, са погледом на музички фестивал "Рут 91 Харвест".

Истражитељи у САД и даље покушавају да утврде мотив за масакр.

Предсједник Доналд Трамп посјетио је у сриједу Лас Вегас, гдје се састао са породицама жртава, полицијом и припадницима хитних служби.

Трамп је похвалио раднике хитних служби и медицинско особље због реакције на масакр у недјељу.

"Данас сам био свједок невјероватног професионализма. Због тога смо поносни што смо Американци", рекао је амерички лидер који је у четвртак твитовао да је "било изванредно посјетити Лас Вегас и састати се са полицијом, љекарима и жртавама", уз поруку да их никада неће заборавити.

У међувремену, шериф полиције Лас Вегаса рекао је да је сада кључно разговарати са свима који су познавали нападача Стивена Педока, да би се утврдило да ли је имао саучеснике у нападу.

Такође је додао да је Педок деценијама живио "тајним животом" и да је годинама добро сакривао своје активности.

Шериф је навео и да трагови у хотелској соби, из које је нападач пуцао, указују на то да је планирао да побјегне послије напада.

Педок је извршио самоубиство прије него што је полиција упала у собу.

У нападу у Лас Вегасу је убијено 58 особа, док је број повријеђених смањен са више од 500 на 489, зато што су поједине жртве два пута биле на списку рањених.

Извор: Танјуг