latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:48 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Анти-нуклеарна кампања ICAN добитник Нобелове награде за мир

Међународна кампања за укидање нуклеарног наоружања ICAN је овогодишњи добитник Нобелове награде за мир, објавио је Нобелов комитет у Ослу.
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara) -
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara)

Међународна кампања за укидање нуклеарног оружја је коалиција невладиних организација из више од 100 земаља која је предводник у напорима да се дође до забране нуклеарног оружја по међународном закону.

"Организација добија награду за свој ради да преусмјери пажњу на катастрофалне хуманитарне посљедице коришћења нуклеарног оружја и пионирске напоре да се постигне споразумна забрана таквог оружја", рекао је предсједник норвешког комитета за Нобелову награду Берит Рејс Андерсен, преноси АФП.

Нобелову награду за мир је прошле године освојио колумбијски председник Хуан Мануел Сантос за напоре у постизању мировног споразума са побуњеницима.

Имена кандидата држана су у строгој тајности, али су уочи објављивања имена добитника медији пренијели да је било пријављено 318 кандидата.

АФП је у четвртак јавио да круже гласине да би овогодишња награда могла да буде посвећена напорима против ширења атомског оружја у свјетлу кризе са Сјеверном Корејом.

Прву Нобелову награду за мир су 1901. године подијелили Швајцарац Жан-Анри Динан, оснивач Црвеног крста и Француз Фредерик Паси, оснивач и предсједник Француског друштва за арбитражу међу нацијама.

Нобелова награда се састоји од златне медаље, дипломе и чека на девет милиона круна (око милион евра). Новчани износ награде се дијели ако има више добитника у једној категорији.

Извор: Б92

Директорка ICAN прво мислила да је вијест о Нобелу шала

Извршна директорка Међународне кампање за забрану нуклеарног оружја (ICAN), Беатрис Фин, рекла је да је данашњи позив, који је група добила неколико минута уочи званичног саопштења о добитнику Нобелове награде за мир, протумачила готово као добронамјерну шалу.

Финова, како каже, није вјеровала да је ICAN добио Нобела све до момента када је име групе изговорено на званичном мјесту у престоници Норвешке, Ослу. Она истиче да награда шаље поруку свим државама са нуклеарним арсеналом и свим државама које се ослањају на нуклеарно оружје за безбједност, да је то неприхватљиво понашање.

"Не можемо пријетити неселективном покољу стотина хиљада цивила у име безбједности. Тако се не гради безбједност", навела је Финова.

Према ријечима предсједника норвешког комитета за Нобелову награду Берит Рејс Андерсена, Финова је на крају била одушевљена вијестима да је њена организација добила Нобелову награду за мир.

Рад ICAN-а подржали су многи, укључујући и бивше добитнике Нобелове награде за мир - Дезмонда Тутуа, Далај Ламе, Џоди Вилијамс, поред тога и славни музичар Херби Хенкок, играч крикета Ијан Чепел, глумци Мартин Шин и Мајкл Даглас, удовица Џона Ленона, Јоко Оно...

Организацију је новембра 2012. године јавно хвалио и тадашњи генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун.