X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/10/2017 |  11:00 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Кошарац: Дол потврдио пропаст владајуће коалиције на нивоу БиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да је предсједник Европске народне партије Џозеф Дол изјавом да није задовољан степеном напретка у БиХ потврдио пропаст владајуће коалиције у заједничким институцијама.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

Након тродневне посјете БиХ и разговора са члановима Предсједништва БиХ, као и са предсједницима СДС-а и ПДП-а Вукотом Говедарицом и Браниславом Бореновићем, Дол је изразио забринутост због, како је рекао, дистанце између политичких елита и грађана, те поручио да у БиХ није дошло до унапређења владавине права, обезбјеђивања независности правосуђа, нити до напретка у борби против корупције, на шта су се предсједници странака које чине владајућу коалицију на нивоу БиХ прије четири године обавезали.

Истичући да је оваквом изјавом Дол практично сахранио политички пројекат у чијем је стварању учествовао, Кошарац је изразио наду да ће странци коначно престати да се директно мијешају у политички живот у БиХ и да креирају власт према њиховим интересима, а не према интересима грађана који на изборима бирају своје представнике.

"Коалиција на власти у Сарајеву је пропала зато што су представници из Републике Српске ушли у власт на основу воље странаца и Бакира Изетбеговића, а не на основу воље грађана Републике Српске. Зато су ови из СДС-а, ПДП-а и НДП-а у пропалом Савјету министара БиХ морали да слушају Дениса Звиздића и Бакира Изетбеговића, а не грађане Републике Српске. Они нису били Савез за промјене, већ Савез за примјену Бакирове политике", поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је предсједник ЕПП-а странкама на власти у заједничким институцијама у Сарајеву поручио да ће морати да сносе одговорност због евидентног застоја на европском путу БиХ и лоше владавине у протекле три године.

Извор: СРНА