latinica  ћирилица
06/10/2017 |  12:47 | Аутор: РТРС

Да ли причате у сну и зашто?

Причање у сну, званично сомнилоквија, један је од облика парасомније, односно сметњи у понашању за вријеме спавања. Карактерише га причање у дубоком сну, врло је често и не сматра се медицинским проблемом.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Људи у сну причају највише 30 секунди у континуитету, али неки то могу то да понове и по више пута током ноћи. То су понекад врло јасни изрази и па се потпуно може разумјети шта спавач говори. Ипак, понекад ће то бити мумлање које се тешко може разумјети, па ће вам се, док слушате, чинити да се обраћају сами себи. Неки шапућу, а неки и вичу.

Ко прича у сну?

Половина дјеце између три и десет година прича у сну и само мали број одраслих-око 5 одсто. Неки могу да причају сваку ноћ.

И мушкарци и жене то раде подједнако. Стручњаци верују да је причање у сну насљедно.

Зашто причамо у сну?

Научници још нису сигурни да ли причамо у сну или не, јер се сомнилоквија јавља у свим фазама сна. У већини случајева је потпуно безопасна, али понекада може да буде знак поремећаја спавања или одређеног здравственог стања.

Током ноћних мора или страхова дјеца вриште, вичу и ударају се. Тешко их је пробудити из тог стања. Дјеца која имају ноћне море чешће мјесечаре и причају у сну. Причање у сну може да се јави током мјесечарења, али и поремећаја исхране у сну, стања у којему човјек једе у сну.

Поремећај у понашању за вријеме РЕМ фазе сна може да резултира викањем, роктањем, па чак и насилним понашањем.

Шта све може да подстакне причање у сну?

Ако иначе не причате у сну а одједном сте почели, узрок тога може да буде неки од сљедећих разлога:

-одређени лијекови
-емотивни стрес
-температура
-ментални поремећаји
-утицај наркотика


Када треба посјетити љекара?

Ако се причање у сну јави одједном, у одраслом добу, и ако је праћено страхом, вриштањем и насилним реакцијама добро би било да посјете доктора специјализованог за спавање. Такође, ако мислите да ваше дијете има проблеме са сном, добро је да поразговарате са педијатром како бисте сазнали више.

Код одраслих је причање у сну повезано са мањком сна, па чак и несаницом, каже специјалиста за спавање Михаел Бреус.

Може причање у сну да се се смањи?

Нема познатог начина да се смањи причање у сну. Избјегавање стреса и пуно сна смањиће вјероватноћу ноћних разговора.

Можете да водите дневник спавања који ће вам показати какав вам је ритам утонућа у сан и буђења. Водите га двије недјеље. Запишите вријеме одласка у кревет, вријеме када сте отприлике заспали и када сте се пробудили.

Добро је да запишете и евентуалне лијекове које сте пили и у које доба дана сте их узимали. Такође запишите и шта сте пили сваки дан, поготово када су пића са кофеином и алкохол у питању. Запишите и када сте вјежбали.

Извор: Б92