latinica  ћирилица
06/10/2017 |  14:46 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Уклањају стари мост у бањалучком насељу Чесма

Уклањање старог моста у Чесми преко ријеке Врбање требало би да почне у понедјељак, сазнају "Независне".
Стари, "жути мост" у Чесми (Фото: gradjevinarstvo.ba) -
Стари, "жути мост" у Чесми (Фото: gradjevinarstvo.ba)

Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве, потврдио је да је потписан уговор с извођачем радова, те да су стечени услови за његово уклањање.

Стари такозвани жути мост у Чесми преко ријеке Врбање оштећен је у поплавама 2014. године, због чега је поред њега саграђен нови, који је пуштен у саобраћај крајем прошле године.

Према Сандићевим ријечима, град је избран за надзор радова уклањања старог моста, док је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС било задужено за избор извођача радова.

"Још не знамо да ли ће бити пресељен на другу локацију, јер се најприје мора скинути како би смо видјели у каквом је стању", објаснио је Сандић. Додао је да ће, након што инжењери прегледају стање моста и ураде анализе, моћи разматрати шта ће бити с овим старим мостом.

"Тешко да ће он након толико година бити употребљив јер је корозија учинила своје, али ћемо све знати када анализе буду завршене", закључио је Сандић. Додао је да је вриједност радова око 58.000 КМ и да ће их изводити "Козарапутеви".

Миладин Маличевић, предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма, сматра да је добро да се стари мост уклони, али и да се искористи у неке друге сврхе, ако је то могуће.

Старији мјештани овог насеља кажу да им је стари мост добро служио док није изграђен нови.

"Ипак, када више нема своју сврху, боље је да га склоне, јер је необично да два моста стоје један поред другог", казао је један мјештанин.

Извор: Независне