latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:50 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Позив пољопривредницима да преузму потврде за додатно регресирано гориво (ВИДЕО)

Ресорно одјељење градске управе у Бијељини позвало је пољопривреднике да преузму потврде за додатно регресирано гориво које је Влада Републике Српске обезбиједила као ванредну подршку јесењој сјетви због штета од суше.
Регресирано гориво - Фото: РТРС
Регресирано горивоФото: РТРС

Истовремено, из Министарства пољопривреде најављују да ће ових дана на рачуне пољопривредних производјача бити уплаћена и додатна средства за набавку минералног дјубрива од 28 марака по хектару .

Пољопривредницима је, уз ранијих 100 литара по хектару регресираног горива, обезбијеђено додатних 20 литара које могу преузети на једној од 12 безинских пумпи у Семберији које имају уговор са министарством.

Цијенећи штете од суше, Влада Републике Српске обезбиједила је додатних 5 милиона марака за подршку јесењој сјетви .

За набавку минералног дјубрива и регресираног дизел горива биће утрошено 1,5 милиона марака. Из ресорног одјељења градске управе у Бијељини позвали су регистроване пољопривреднике да преузму потврде за гориво.

" У Семберији је број пољоприврдених произвођача који испуњавају ове услове. 3.891 корисник који може користити од данашњег дана и подићи потврду на основу које може да користи регресирано гориво", рекао је начелник одјељења за пољопривреду градске управе у Бијељини Младен Симић.

Средства за набавку минералног дјубрива ових дана ће бити директно уплаћена на рачуне регистрованих пољопривредника. У евиденцији министарства је око 1.000 пољопривредника са неактивним рачунима, па им је упућен позив да доставе податке о жиро рачунима.

"Сами спискови пољопривредних произвођача могу се већ наћи на интернет страници министарства и Агенције за аграрна плаћања, тако да они могу бити информисани и колико право остварују у односу на укупне површине, ко има активан , ко неактиван рачун. Тако да могу на вријеме одреаговати како би искористили то своје право", навела је савјетница министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Гордана Роквић.

Због огромних штета због суше, пољопривредници у јесењу сјетву улазе много сиромашнији – помоћ Владе,кажу, неће им бити довољна, али није ни безначајна.

"Ту помоћ коју ћемо добити од министарства веома је битно правилно искористити, односно зановити производњу", каже Остоја Николић Батковић.

ПД Семберија у јесењу сјетву улази са 2 милиона марака губитка због суше, уз Владине мјере, кажу, успјеће да занове производњу.

РЕЗ : Сигурно ће нам помоћи пошто ми обрадјујемо 2.500 хектара и требаће нам знатне количине горива и дјубрива.

У ресорном одјељењу за пољопривреду градске управе у Бијељини истакли су да у Аграрном фонду , немају додатна средства којим би помогли пољопривреднике у јесењој сјетви .