latinica  ћирилица
06/10/2017 |  16:24 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Опозиција: Ревизорске извјештаје неће имати ко да поднесе

Посланици опозиције саопштили су данас у Бањалуци да на предстојећој сједници Народне скупштине Републике Српске 17. октобра неће имати ко да поднесе ревизорске извјештаје, јер 12. октобра ступа на снагу одлука о разрјешењу главног ревизора Српске Душка Шњеготе и његовог замјеника Дарка Пејића.
Опозиција прес - Фото: РТРС
Опозиција пресФото: РТРС

Посланик НДП-а Драган Чавић изјавио је, након сједнице скупштинског Колегијума, да је Шњегота писаним путем обавијестио Скупштину да 12. октобра ступа на снагу одлука о његовом и разрјешењу његовог замјеника.

"То значи да од тог датума више у Републици Српскиј неће имати ко да врши ревизију. Рок до кога је Народна скупштина морала да разматра ревизорске извјештаје био је крај августа, на шта је опозиција упозоравала и ради тога захтијевала да овај документ буде разматран на 21. редовној сједници", рекао је Чавић.

Навео је да Влада Српске још није доставила одговоре на посланичка питања, међу којима је колика примања има министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС Вукота Говедарица сматра да не постоје услови за одржавање 22. редовне сједнице, јер се све ради мимо Устава и закона. Он каже да ће бити поднесена и иницијатива за оцјену законитости примјене скупштинског Пословника о раду.

Говедарица је поново затражио од министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача да испита шта се дешавало на 21. редовној сједници Народне скупштине, истакавши да опозицији није дозвољено да држи скупштину народа на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да све што је мимо правила и закона изгледа може проћи у Народној скупштини.

"Тако је и када је ријеч о ревизорским извјештајима, али и о присуству полиције приликом 21. редовне сједнице, за коју вјерујем да је позвао предсједник највише законодане институције Недељко Чубриловић", рекао је Бореновић.

Он је поручио да опозиција има обавезу да чува дигнитет Народне скупштине, те да неће прећи преко неуставних скупштинских одлука.

Извор: СРНА