latinica  ћирилица
06/10/2017 |  16:29 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од ослобођења Брода (ВИДЕО)

Данас се навршава 25 година од ослобођења Брода од окупационих регуларних снага Републике Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.
25 година од ослобођења Брода - Фото: РТРС
25 година од ослобођења БродаФото: РТРС

Тим поводом организована је свечана смотра припадника Четвртог бродског батаљона и Удружења потомака ветерана Републике Српске у Модричкој улици одакле је Брод и ослобођен. Положени су и вијенци на споменик браниоцима Брода и испред бисте генерала Славка Лисице.

Из Модричке улице из које је кренула офанзива за ослобађање Брода од регуларних хрватских и других паравојних снага, свој живот у Републику Српске уткало је 19 Брођана, а теже или лакше су рањена 144 борца. 

"Ја сам инвалид 100 одсто. Рањен сам у Модричкој четири пута, у Модричкој сам рањен једном, то ми је била тешка рана да сам за седам дана поново се вратио у јединицу", рекао је инвалид Станоје Миличић.

Четврти, ослоободилачки батаљон, формиран је два мјесеца након бруталне окупације, као одговоор на страдања српског народа у Броду, и околним мејстима. У складу са стратешким циљем, и тактиком, чета је три мејсеца боравила у Модричкој, одакле је кренула одлучујућа битка за ослобођење.

"Ето ми смо овдје били 74 дана. Ако вам кажем да смо 02. октобра по наређењу команданта ТГ генерала Лисице изашли један дан на једнодневни омор и поново јединицу организовали и са другог правца кренули у ослобађање Брода. Није нам требало пуно свега три дана или два и по", истакао је командант Четвртог батаљона Ненад Миличић.

"Као начелник општине сам у прилици да поздравим ове ветереане ове сјајне људе који су изнијели рати и који ево налазе снаге да се друже и посјете ово мејсто одсудне борбе и борбе за нашу општини и за град Брод", нагласио је начелник Брода Илија Јовичић.

Вечерас ће у оквиру обиљежавање Дана Брода, бити приказан документарни филм о страдању Брођана, свирепим убиствима, мучењима Срба и уништавању њихове имовине.