latinica  ћирилица
06/10/2017 |  17:25 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Угљевик вишемилионски дефицит "вуче" годинама - опозиција најављује јавни скуп (ВИДЕО)

Иако с буџетом од 13 и по милиона марака, највећим по глави становника у Српској, Угљевик је кредитно задужен, и годинама "вуче" вишемилионски дефицит. Три пута су добили негативну оцјену ревизора.
Угљевик - буџет - Фото: РТРС
Угљевик - буџетФото: РТРС

Опозиција, СНСД, ДНС и НДП, због недомаћинског пословања општинског руководства, најављује јавни скуп, за који, кажу, итекако има разлога.

"Ревизорски извјештај показује овдје да се бахато понашало, да су се трошила средства мимо оних расположивих у буџету, да су се скалапали уговори, да се реализација у 2016. години врши са закашњењем од пет година. Начелник као најодговорнији за све то не поштује чак ни сопствене одлуке", истакао је Божидар Васић из Уједињене Српске.

У ревизорском извјештају на више од 20 мјеста помиње се непоштовање закона. Иста прича понавља се и у овој години, тврди опозиција. 

"Поједине ставке буџета прекорачене преко 100 посто, од планираних средстава за 2017. годину читаву у првих шест мјесеци су потрошене преко 100 посто и наравно опет ће се неким релокацијама равнати", рекао је предсједник Клуба одборника ДНС-а Драгиша Видаковић.

Само у 2016. години мањак у буџету био је милион 400.000 марака,а укупан дефицит троструко је већи, упркос годишњој ренти Рудника и Термоелектране Угљевик од пет милиона марака .У протеклих десет година од овог новца нису обезбијеђена нова радна мјеста, а нема ни капиталних инвестиција. Гдје је завршио тај новац?

"Највише се значи паре троше да се добију избори, а послије тога у Угљевику се ништа не ради. Кад не буде било ренте овдје у Угљевику биће страшна ситуација", поручио је  одборник СНСД-а у СО Угљевик Милутин Тасовац.

Опозиција најављује и јавни скуп да се пробуди свијест народа.

"Сматрамо да је трећи узастопни негативни извјештај разлог за тако нешто да се одржи, за разлику од те Скупштине народа у Бањалуци гдје је само мишљење са резервом", нагласио је предсједник Клуба одборника ДНС-а Драгиша Видаковић.

"Опозиција ће покушати да ради на томе, да то организујемо чисто ради информсиања јер овдје се ради на дезинформсиању јавности", сматра одборник СНСД-а у СО Угљевик Милутин Тасовац.

Да је све више незадовољних који напуштају Угљевик говори податак да је просјечна старост становника 50 година. 

Ревизори су, између осталог, утврдили да су плате исплаћиване без пореза и доприноса, да је приликом додјеле средстава за спорт и невладине организације у неким случајевима било одступања и до 150 одсто. Ни начелник општине Василије Перић, ни одборници владајућих странака нису жељели да коментаришу три узастопна негативна ревизорска извјештаја.