latinica  ћирилица
06/10/2017 |  18:01 | Аутор: РТРС

"Забрањено маскирање" - Данска скида бурке и хиџабе

Данска ће постати сљедећа европска држава која ће забранити муслиманкама ношење бурке и хиџаба у јавности.
Хиџаб (Фото: 123rf) -
Хиџаб (Фото: 123rf)

Одјећа која потпуно или дјелимично прекрива лице, попут бурке и хиџаба, довела је до расправа широм Европе и подјела између заговорника верских слобода и оних који тврде да таквој одећи није мјесто у јавности и да симболизује тлачење жена, пише “Индекс“.

Француска, Белгија, Холандија, Бугарска, Баварска и Аустрија су већ наметнуле ограничења у ношењу одјеће која прекрива лице на јавним мјестима.

“Ово није забрана вјерске одјеће, ово је забрана маскирања“

“Ово није забрана вјерске одјеће, ово је забрана маскирања“, изјавио је у петак портпарол данске Либералне странке Јакоб Елеман Јенсен. Према истраживањима, око 200 жена у Данској носи такву одјећу. Већина странака у парламенту изразила је подршку приједлогу о забрани.

Норвешка влада је у јуну предложила забрану прекривања лица у вртићима, школама и на универзитетима. Аустријска влада је почетком овог мјесеца почела да примјењује закон о забрани бурке и хиџаба у јавности.

Француска је прва забранила ношење овакве одеће у априлу 2011, а исте године је забрану увела Белгија.

Европски суд за људска права недавно је објавио да забрана не крши право на приватни и породични живот, као ни законе о вјерској слободи и дискриминацији, пише Спутњик.