latinica  ћирилица
06/10/2017 |  19:02 | Аутор: РТРС

Фејсбук дигао руке од Русије

"Фејсбук" је искључио помињање Русије у извјештају о коришћењу ове друштвене мреже за утицај на резултате америчких предсједничких избора, саопштио је лист “Волстрит џурнал“ позивајући се на добро обавјештене изворе.

Према информацијама листа, током рада на извјештају у компанији је избио спор: поједини сарадници “Фејсбука“ су изјавили да су претпоставке о умијешаности Москве у исход америчких избора превише хипотетичке. Након тога, извјештај на 13 станица, који је објављен 27. априла, смањен је за неколико страница и потпуно је из њега избачено спомињање Русије.

Извјештај говори о мјерама супротстављања “информационим операцијама“ које, према мишљењу руководства те друштвене мреже, далеко превазилазе оквире феномена лажних вијести.

Дирекција је признала да Фејсбук служи као бојно поље за власти низа земаља које покушавају да манипулишу јавним мњењем житеља других држава. У извјештају су изложени примјери лажних информација које се шире преко друштвених мрежа.

За октобар је планирана отворена расправа у америчком Сенату, на коју су позвани представници “Фејсбука“, “Твитера“ и “Гугла“. Претпоставља се да ће на њој бити ријечи о “покушајима Русије да искористи друштвене медије“ за исход избора.

Извор: Спутњик