latinica  ћирилица
06/10/2017 |  20:34 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Богданић: У објекте примарне заштите уложено 47.000.000 КМ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је вечерас у Теслићу да је примарна здравствена заштита стуб здравственог система Српске, наводећи да је Влада Српске у протеклих 10 година за реконструкцију и опремање објеката примарне здравствене заштите уложила око 47.000.000 КМ.
Теслић: Дани породичне медицине - Фото: СРНА
Теслић: Дани породичне медицинеФото: СРНА

"Изграђено је више од 300 амбуланти породичне медицине, реконструисано 120 објеката, али све то мора да прати и улагање у образовање и тимове породичне медицине како би постали финансијски одрживи", рекао је Богданић, који је вечерас отворио манифестацију 12. Дани породичне медицине са међународним учешћем, у организацији Удружења доктора породичне медицине Српске под називом "Превенцијом до здравља".

Богданић је навео да треба обезбиједити услове за квалитетан живот и рад љекара у примарној здравственој заштити, како би се постигао уравнотежени квалитет услуга на подручју цијеле Републике Српске.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Драшко Купрешак рекао је да је у Републици Српској евидентирано између 60.000 и 80.000 пацијената са шећерном болешћу, што је с обзиром на укупан број становника висок просјек у односу на европске и свјетске стандарде.

Према његовим ријечима, ова конференција носи назив "Превенцијом до здравља" јер је врло рационално да друштва која су у економским проблемима и мало издвајају у здравствену заштиту одаберу превентивне програме који су се показали као врло ефикасни.

Он је истакао да су доктори породичне медицине "виртуози на жици" јер је врло тешко радити у условима са наглашеном потребом за здравственим услугама уз постојећа ограничења Фонда здравственог осигурања, те насупрот правима пацијената и великим очекивањима јавности да се све заврши на примарном нивоу.

Циљ дводневног стручног скупа јесте да се усвоје нова знања из области превентивне медицине која обухвата мјере и активности смањења ризика од обољења од масовних незаразних болести као што су дијабетес и болести срца као и малигних обољења.

На Конференцији ће бити промовисане и двије публикације, национални водич за примјену нових оралних антикоагуланата за породичну медицину као и књига о превенцији најчешћих хроничних обољења.

На скупу који је међународног карактера у програмском дијелу учествоваће национални координатор за дијабетес за Републику Српску Мирјана Бојић, академик Душко Вулић, те доктор Едита Стокић из Новог Сада.

Манифестација 12. Дани породичне медицине са међународним учешћем одржавају се у "Бањи Врућици" у Теслићу.

Извор: СРНА