latinica  ћирилица
06/10/2017 |  20:46 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Представљена збирка пјесама "Поглед из оштрог угла"

У Културном центру на Палама представљена је збирка пјесама "Поглед из оштрог угла", пјесника, есејисте и књижевног критичара Вјекослава Вукадина који живи и ради у Ротердаму.
Пале: Збирка пјесама "Поглед из оштрог угла" - Фото: СРНА
Пале: Збирка пјесама "Поглед из оштрог угла"Фото: СРНА

Вукадин је у изјави новинарима рекао да је ово комплекснија књига поезије написана на 300 страница.

"Књига пјесма `Поглед из оштрог угла` има седам кругова, то је поезија слободног стиха, дуже форме, лирских минијатура, сонета, лирских фрагмената, огледа, цртица, записа. Све оно што живот чини животом ушло је у тему, мотив моје поезије", каже Вукадин.

Он је додао да се наслов односи на његов "живи оштри угао", одакле је покушавао да оцијени и процијени животне токове своје стварности.

Прије ове, Вукадин је објавио књигу "Кућа пуна слика" у издању "Српске књижевне задруге".

Вукадин каже да су пјесме из ове стихозбирке настале у периоду од 2009. године до данас и да говоре "о минулим дешавањима на овим просторима, узалудном бунту, новим витезовима, али и самоћама и тјескобама".

Књига "Поглед из оштрог угла" у наредном периоду биће представљена у Новом Саду, Нишу, Мачви и Фочи.

Вјекослав Вукадин рођен је 1952. године у Сјетлини код Пала. Завршио је студије српско-хрватског језика и југословенске књижевности. Највећи дио живота и радног вијека провео је у Сарајеву, а тренутно живи и ради у Холандији.

Пјесме, лирске записе и есеје објављивао је у многим књижевним часописима и листовима, објавио је више збирки пјесама, а заступљен је и у бројним зборницима и антологијама савремене поезије.

Саставио је зборник "Завичај у даљини", који садржи избор из поезије српских пјесника у западноевропском расијању.

Вукадин је 1988. године постао члан Удружења књижевника БиХ и Савеза књижевника Југославије. Његове пјесме изабране су и у антологији српске поезије на руском језику под насловом "Из века у век".

Извор: СРНА