latinica  ћирилица
07/10/2017 |  08:37 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Евакуација у Њу Орлеансу: Олуја Нејт пред вратима

Олуја Нејт на прагу је САД, у Њу Орлеансу је почела евакуација, а тропска олуја би требало да постане ураган категирије један.
Олуја (фото:АP) -
Олуја (фото:АP)

Национални центар за урагане издао је упозорење које важи од Луизијане до границе Алабаме и Флориде.

Вјетрови су већ достигли ударе од 120 киломеатара на час, а очекује се да ће бити и јачи, навео је центар.

Званичници Њу Орлеанса одлучили су да евакуишу житеље приградских насеља због олује која је већ убила 25 особа у Централној Америци.

- Нејт је пред нашим вратима и морамо да будемо спремни - рекао је градоначелник Њу Орлеанса Мич Ландрију.

Званичници страхују због вјетра и висине таласа који би могли да достигну три метра. Подручје Њу Орлеанса је посебно осјетљиво на олује након урагана Катрина који је опустошио тај град 2005. године.

Узбуна због доласка Нејта проглашена је и у већем дијелу Флориде, Алабами, Луизијани и Мисисипију.

Тропска олуја Нејт однијела је најмање 25 живота у Централној Америци, док је хиљаде људи расељено због обилних падавина, током којих је изваљивано и дрвеће, а путеви су претворени у ријеке, саопштили су званичници.

Највише жртава било је у Никарагви, гдје је 11 особа погинуло, а седам се води као нестало према наводима потпредсједнице те државе Росарио Муриљо.

Она додаје да је око 800 особа евакуисано, а 600 домова поплављено, док је 14 заједница изоловано због кише која већ данима непрестано пада, преноси АФП.

Званичници Костарике саопштили су да је осам особа изгубило живот у клизиштима и због падајућег дрвећа, укључујући и трогодишњу дјевојчицу и два никарагванска фармера.

Најмање 17 особа се води као нестало.

Костарика је прогласила ванредно стање, а више од 5.000 људи се налази у склоништима након што су били приморани да напусте своје домове. Издато је и упозорење за могуће залутале крокодиле.

Неке платформе за вађење нафте и гаса у Мексичком заливу су такође евакуисане пред налетом олује.

Извор: Б92