latinica  ћирилица
07/10/2017 |  11:25 | Аутор: РТРС

Митрополит Амфилохије: Ствара се нека нова Црна Гора

Његово високо преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије сматра да се закон о слободи вјероисповијести, који је у припреми, неће доносити без учешћа цркава, те да ће га, ако буде као претходни, ЕУ сигурно одбацити.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

- Ја вам гарантујем да, с обзиром на то да Црна Гора жели да уђе у ЕУ, ЕУ то апсолутно неће дозволити. ЕУ има много мана, али има једну велику врлину, а то је да поштује законе и заједничку и приватну својину - рекао је митрополит Амфилохије за "Дан".

Митроплит црногорско-приморски је додао да се неће моћи дозволити такав револуционарни, идеолошки подухват који се заснива на томе да је ово сада нека друга Црна Гора.

- Ствара се нека нова Црна Гора, ствара се неки нови идентитет. Ја се надам да до тога неће доћи и да долази трезвеније вријеме, да се неће доносити закони о црквама без учешћа тих цркава - оцијенио је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, у Црној Гори се појавио "полуписмен правник који пише закон и онда ти га намеће".

- Гдје то има, ако је то истинска, демократска власт, и ако истински поштује људска права и права установе, природно је да упита и њих како је било за вријеме истинске Црне Горе краља Николе, Петровића и Црнојевића - рекао је митрополит Амфилохије.

Он је подсјетио да су Црква и Митрополија на црногорским просторима присутне осам вјекова, као епархија Пећке патријаршије, те да су били први који су подстицали нову власт у Црној Гори, у временима новог стицања независности, да треба урадити закон о односу цркава и вјерских заједница.

- Код нас су успостављени темељни уговори са Римокатоличком црквом, Исламском заједницом, са Јеврејском општином. Једина црква која до сада није удостојена да се између ње и нове државе успостави законски, нормални однос, јесте Српска православна црква, односно Митрополија. Разлог за то је несумњиво идеолошки, политички - сматра митрополит Амфилохије.

Митрополит је истакао да је Православна црква била државна вјера у Црној Гори, али и да су све друге вјере биле признате и имале иста права.

Он представнике нове власти назива "неотитоистима", који су "наслиједили од претходне, комунистичке власти, оно што је најгоре - безбожништво и идеологију богаћења на туђи рачун".

Извор: СРНА