latinica  ћирилица
07/10/2017 |  12:17 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Соколачкој психијатрији донације из Аустрије и Кувајта (ВИДЕО)

Захваљујући донацијама Ротари клуба из Беча, поједина одјељења Психијатријске болнице на Сокоцу добијају љепши изглед и боље услове. Медицинска и немедицинска опрема вриједна 170.000 КМ допремана је протеклих мјесеци у 11 шлепера. Ускоро соколачкој психијатрији стиже донација и из Кувајта.
Соколац: Завод за форензичку психијатрију - Фото: СРНА
Соколац: Завод за форензичку психијатријуФото: СРНА

Постепено се обнављају и оронули болнички објекти, кредитом од 200.000 КМ, а за сада је сасвим опремљено и уређено женско рехабилитационо одјељење.

Директорка болнице Биљана Реновица Цвијетић захваљује донаторима, истичући значај донације за рад ове установе.

- Опрема је половна, али је у јако добром стању - каже она.

Уз болнички намјештај пристигли су и дијагностички уређаји, што је олакшало и бригу о општем здрављу пацијената. У хуманијим условима и пут до оздрављења пацијената је лакши.

- Нови амбијент значајно утиче на опоравак пацјената и олакшава рад особља. Ова донација нам је веома битна, јер у протеклих десетак година није било значајнијих донација - каже Горан Грубачић, главни медицински техничар.

Квалитетна и пријеко потребна донација ускоро стиже и посредством кувајтске амбасаде у БиХ.

- Из Кувајта стиже опрема за вешерај, једна машина за прање и једна за сушење веша. Требало је већ да стигне, али касни због царинских процедура - каже Цвијетићева.

У току је реновирање објекта судске психијатрије, из које су пацијенти пресељени у Завод за форензику, а у обновљени објекат биће смјештено недавно формирано одјељење за лијечење болести овисности. Намјера је и да се формира одјељење психо-геријатрије, јер захваљујући Ротари клубу из Беча, специјализована опрема за помоћ старим лицима већ постоји.