latinica  ћирилица
07/10/2017 |  15:57 ⇒ 08/10/2017 | 12:16 | Аутор: РТРС

Охрабрујућа статистика у Српској – расте покривеност увоза извозом (ВИДЕО)

Република Српска значајно је смањила разлику износа који троши на увоз роба и зараде, остварене извозом.
Спољнотрговинска размјена РС - Фото: РТРС
Спољнотрговинска размјена РСФото: РТРС

Посебно охрабрује што инострана предузећа у посљедње вријеме, од наших привредних друштава наручују све више роба и услуга у којима је зарада висока.

У седам мјесеци ове године, наша привредна друштва у прерађивачкој области извезла су робу у вриједности милијарду 427 милиона марака, што је 217 милиона више у односу на исти период прошле.

Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и паром, за инострана тржишта, већа је за 109 милиона. Томе треба додати 12 милиона већег обима извоза привредника који се баве вађењем руде и камена. Резултат ових успјеха недавно је опозиционим посланицима представила предсједница Владе Жељка Цвијановић

- У вријеме ваше власти забиљежен је највећи спољнотрговински дефицит, најмања покривеност увоза извозом. Ви сте имали покривеност 38 посто, а знате ли колико ми имамо? 70 посто, поручила је опозиционим посланицима премијерка Цвијановић.

Ово је најбољи резултат у историји мјерења од јануара до августа, кажу аналитичари. Наглашавају да ће се проценат покривености увоза извозом, због структуре наше привреде као и сваки пут, смањивати до краја године. Процјењују да, и поред тога, неће бити мањи од задовољавајућих, прошлогодишњих 65 одсто. Посебно су охрабрени позитивним седмомјесечним трендом у области информација и комуникација.

- Они који раде те услуге су мање плаћени у односу на колеге са запада, али много више у односу на просјек код нас и ту је велика шанса, каже Предраг Дудуковиж, економски аналитичар.

- Кад је у питању укупан износ извоза он је 1.940.000.000 и повећан је за 21 одсто, напомиње Владимир Благојевић,  портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Наставак повећања обима извоза омогућило би нова запослења и веће приливе у буџет Српске, подсјећају аналитичари. У том смислу, најуноснија тржишта ове године била су у Италији, Хрватској и Србији.