latinica  ћирилица
08/10/2017 |  08:47 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Рахој: Могућа и суспензија аутономије Каталоније

Шпанска Влада могла би искористити Уставна овлаштења како би суспендовала аутономију региона Каталоније и спријечила отцјепљење тог дијела од Шпаније, рекао је данас премијер Маријано Рахој.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

Рахој је у интервјуу за шпански дневник "Паис" на питање да ли је спреман да покрене Члан 155 шпанског Устава који му омогућава распуштање регионалних власти и расписивање ванредних избора одговорио да не одбацује ниједну могућност унутар закона.

"У идеалној ситуацији неће бити потребно спроводити екстремна рјешења. Да би избјегли екстремна рјешења мораће се промијенити неке ствари", каже Рахој.

Он је најавио да планира да у Каталонији до окончања кризе остави додатних 4.000 полицајаца које је Влада послала у регион када је одржан референдум 1. октобра.

Шпански премијер је нагласио да неће расписивати ванредне изборе због политичке кризе и одбацио је могућност посредовања за рјешење проблема.

Сједница каталонског парламента на којој би били анализирани резултати одржаног референдума првобитно је била заказана за 9. октобар али је шпански Уставни суд суспендовао.

Каталонске власти још нису званично ратификовале резултате гласања, чиме би био покренут дводневни рок за проглашење независности у парламенту.

Аналитичари истичу да у случају једностраног проглашења независности каталонске власти ризикују да изгубе подршку међународне јавности и да ће то Мадриду дати изговор за снажнији одговор.

Извор: Срна