latinica  ћирилица
08/10/2017 |  13:30 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Додик: Референдум о Суду и Тужилаштву једино уз подршку опозиције (ФОТО)

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик присуствовао је данас Градској изборној конференцији СНСД-а Бањалука.
Изборна конференција СНСД-а Бањалука - Фото: РТРС
Изборна конференција СНСД-а БањалукаФото: РТРС

Додик је рекао је да ће у Републици Српској бити одржан референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, под условом да тај референдум подржава опозиција у Српској.

"Уколико опозиција сматра да треба да одржимо референдум по овом питању, референдум ће бити одржан. Ако је опозиција уздржана или против, онда ћемо тражити да се суспендује референдум", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Додик је напоменуо да референдум може да проведе народ, истичући да је у БиХ без воље Срба неко тражио да се српски народ прогласи конститутивним и тиме се легитимисао да може као народ да проводи референдуме.

Он је подсјетио да је Одлука Народне скупштине Републике Српске о провођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ објављена у Службеном гаснику Републике Српске.

"Спремни смо да одржимо тај референдум. Потребно нам је о томе политичко јединство у Српској. Ако опозиција то јавно подржи у парламенту Српске или било како, ми ћемо референдум провести. У супротном ако опозициа каже да неће ми то морамо да повучемо јер немамо политичког јединства, јер опозиција бјежи од тога", истакао је Додик.

Коментаришући тврдњу лидера НДП-а Драгана Чавића да је СНСД под притиском међународне заједнице и САД одустао од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да је лоша политика коју су овдје градили замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Хојт Ји и амбасадор САД у БиХ Морин Кормак везана за њихову самовољу.

"Сада се види да је све то било погрешно и да је БиХ пропала земља како то дефинишу и у самом Конгресу САД, а не само ја", каже Додик.

Он је рекао да БиХ нема шансе и да је то било траћење времена и судбине људи.

Додик је нагласио да СНСД полако али сигурно врши трансформацију, уводе нове људе, имена и кадрове, те се захвалио Градском одбору СНСД-а у Бањалуци на досадашњим резултатима.

Градска изборна конференција СНСД у Бањалуци

"Бањалука и Република Српска могу да очекују нову снагу и резултате које остварујемо у континуитету", напоменуо је Додик. Говорећи о приједлогу министра спољних послова Босне и Херцеговине Игора Црнадка који је данас предложио да се одржи сједница ентитетских влада и Савјета министара БиХ, Додик је истакао да је то можда добра идеја.

"Савјет министара није влада, али можемо да одржимо и можда би то била добра идеја, ја не бјежим од тога. Мислим да су њихове акције највише њима штетиле и народ је препознао да је њихова политика на нивоу БиХ била издајничка. Ствари које су тамо урађене, поготово везано за стратегију о саобраћају гдје су се покушали увести термини 'државни'... То је нешто што је недопустиво. Ово што опозиција ради је њихов политички избор и ја ту немам ништа против", поручио је Додик.

Он је поновио да је циљ СНСД-а апсолутна побједа на наредним изборима на свим нивоима.

"Наш циљ је 50 одсто на свим нивима за БиХ и Републику Српску и побједа оба кандидата СНСД-а", додао је Додик.

Изборној конференцији присуствовала је и потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић, те чланови Градског обора и руководство СНСД-а.