latinica  ћирилица
08/10/2017 |  18:37 ⇒ 09/10/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Цвијановић за РТРС: Српска иде напријед, без обзира на опструкције опозиције (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је за РТРС да Српска у континуитет биљежи позитивне резултате и да иде напријед, без обзира на политичке баријере, односно опструкције опозиције.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да би и накнаде за незапослене породиље биле уведене раније да није било тих опструкција.

- Опозиције која чини власт у Сарајеву је блокирала 150 милиона КМ средстава ММФ-а, 160 милиона КМ од Свјетске банке, те дио који се односи на средства подршке Европске банке за обнову и развој. Да није било тих блокада, наши резултати би били још бољи, па би и ова мјера која се односи на незапослене породиље била примјењивана од почетка ове године, а не наредне - навела је премијерка у интервјуу за РТРС.

Цвијановићева је позвала грађане да питају опозицију зашто то ради и зашто политичким баријерама онемогућава даљи развој Српске.

- Упућујем грађане да их питају зашто су то блокирали па незапослене породиље нису од јануара 2017. имале ову накнаду. Ја не бјежим од одговорности, Влада је та која по дефиницији мора да буде и јесте одговорна за стање буџета и стање у друштву уопште, али када погледате те њихове баријере, видите да су у питању класичне политичке баријере које онемогућавају даљи напредак. Нека грађани питају опозицију зашто то ради - рекла је Цвијановићева за РТРС.

Премијерка Српске је навела да је критеријум за добијање ове накнаде, за сада, да то буде незапослена породиља, јер је приоритетни циљ да се смањи разлика између запослених и незапослених мајки. Она је рекла да то представља једну од пронаталитетних мјера, а да се критеријуми могу ширити тек када буде израђена комплетна социјална карта.

Говорећи о повећању пензија, Цвијановићева је рекла да буџет то може поднијети, те да ће га то повећање за посљедња три мјесеца у овој години коштати око 7,2 милиона КМ.

- Нисмо се упустили у причу о повећању пензија напамет, него на основу одређене рачунице. Зато смо и рекли да је реално да у овој години то буде три одсто од октобарске пензије. Такву одлуку донијели смо на прошлој сједници Владе. Други дио ће ићи сљедеће године, мислим да је реално да то буде у другом кварталу - рекла је она, подсјетивши да је раније најављено да ће се повећање пензија од укупно пет одсто догодити у два корака, те да није први пут да се прибјегава таквој формул.

Премијерка је рекла да је пензија у протеклих неколико година повећана за око 11,5 одсто, те да је обезбијеђена редовност исплате.

- Од почетка 2016. године пензије су прешле на трезор, пензионери добили буџетску позицију број један, први су у исплатном реду, нема више чекања и размишљања којег датума почиње исплата пензија - навела је она.

Цвијановићева је рекла да је Влада опредијељена за повећање минималне плате у Српској.

Цвијановићева је назвала скандалозним нападе опозиције појединачно на људе из Међународног монетарног фонда, јер су потврдили да је дефицит Српске између 35 и 40 милиона КМ, а не 170 милиона КМ како то они сматрају.

- Када сте у аранжману са ММФ-ом ви сте у дневној комуникацији са њима, имају увид у све ваше операције. Пустили су пар дана, упоредили су са својом документацијом и својим анализама и онда изашли /у јавност/. То што господи из опозиције не годи ушима да то чују па нападају појединачно људе из ММФ-а, скандалозно је и катастрофално - рекла је Цвијановићева.

Погледајте комплетан Интервју са Жељком Цвијановић, предсједницом Владе Републике Српске