latinica  ћирилица
08/10/2017 |  19:19 ⇒ 09/10/2017 | 09:13 | Аутор: РТРС

Додик: Референдума ће бити, ако га подржи опозиција (ВИДЕО)

Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ биће одржан уколико буде политичког јединства у Српској по том питању, рекао је предсједник Републике Милорад Додик. Одлука, каже, није суспендована, а на опозицији је да ли ће бити спроведена - ако је подрже, референдума ће бити, поручио је Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Да ли ће бити суспендована одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ? Предсједник Српске каже да би о томе прво требало да разговара са опозицијом. Спреман је, каже, да одржи референдум, али је услов политичко јединство.

- Ако опозиција то јавно подржи у парламенту Српске или било како, ми ћемо референдум провести. У супротном ако опозиција каже да неће ми то морамо да повучемо јер немамо политичког јединства, јер опозиција бјежи од тога. Само нека кажу шта хоће. Ако кажу хоћемо, идемо на референдум. Ако кажу нећемо, не идемо. Нудим им да изаберу сами - рекао је Додик.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица поручује Додику да се, како каже, не крије иза опозиције.

- Он се понаша као да одлука тек треба да буде донесена, а подсјећам да је донесена још 2015. године. Нека се не крије иза опозиције - каже Говедарица.

Из ПДП поручују да би референдум о Суду и Тужилаштву БиХ требало да буде одржан за нешто више од мјесец дана, јер је одлука ступила на снагу. Наводе да предсједник Додик не може знати како ће се опозиционе странке изјаснити по том питању, јер ће то бити познато када до референдума дође.

Коментаришући потезе опозиције, Додик је подсјетио на нереде које су њихови посланици правили у парламенту Српске. Покушали су, каже, да испровоцирају полицију, која је тај дан стајала у ходнику Скупштине, али у томе нису успјели.

- Полиција је радила часно и поштено свој посао и ја стојим иза тога. Ја стојим иза тога и то је у реду, нека се сад са мном обрачунавају. И други пут ће бити исто, па нека причају шта хоће - рекао је Додик.

Лидер СДС-а Вукота Говедарица поручује да о томе не треба да одлучује предсједник Републике, већ министар унутрашњих послова. Увјерен је да на овакав начин Додик покушава да заштити министа Драгана Лукача од одговорности.

- Нека ми неко каже да ли је било гдје у свијету видио да полиција у скупштину улази наоружана кратким цијевима и бојевом муницијом? Ја знам да је њихов циљ био да ми направимо лош корак и да будемо оптужени да смо имали намјеру да правимо неку револуцију - каже Говедарица.

Шеф бх. дипломатије Игор Црнадак позива на договоре. Сматра да се БиХ налази на критичној тачки европског пута, због чега је вријеме за заједничку сједницу Савјета министара БиХ и влада Српске, Федерације и Брчко дистрикта.

- Потребно је да се на једном таквом скупу, гдје сједе људи који одлучују о европском путу, покаже политичко јединство, пресијеку сви политички чворови и да се дође до става - каже Црнадак.

Предсједник Српске каже да је ово можда и добра идеја. Сматра да су се, како каже, они у Сарајеву преиграли, и да је можда вријеме да се покуша урадити нешто заједничко.

- Савјет министара није влада, али можемо да одржимо сједницу. Можда би то била добра идеја, ја не бјежим од тога. Мислим да су њихове акције највише штете њима самима нанијеле и да је народ препознао да је њихова политика на нивоу БиХ била издајничка - каже Додик.

Додик каже да су ствари које су тамо урађене недопустиве, посебно оне везане за Стратегију о саобраћају, гдје је било покушаја да се уведе термин "државни".

- Неопрезни пропусти не могу да се правдају, мора да постоји објашњење зашто су издали циљеве које Српска има у БиХ - поручио је Додик.