latinica  ћирилица
08/10/2017 |  19:39 ⇒ 09/10/2017 | 08:55 | Аутор: РТРС

Три члана Предсједништва БиХ имају 24 возила и 14 возача!? (ВИДЕО)

Издаци за плате, уговори о дјелу, велики трошкови за службена путовања, огроман возни парк, те неспровођење сопствених одлука- ово су само неке од замјерки које су ревизори дали Предсједништву БиХ. Најзанимљивији дијелови свакако се односе на службена путовања, трошкове куповине возила и скупоцјени возни парк.
Предсједништво БиХ - Фото: СРНА
Предсједништво БиХФото: СРНА

Рад Предсједништва БиХ прочешљали су ревизори. Начин трошења буџета од око осам милиона конвертибилних марака у прошлој години изгледао је отприлике овако. Између осталог, највише новца отишло је на: бруто плате (3.211.505 КМ), набавку опреме (612.030 КМ), уговорене и друге посебне услуге (557.984 КМ), те путне трошкове (477.541 КМ).

На бруто плате око 105 запослених, отишло је нешто више од три милиона КМ. Предсједништво БиХ исплаћивало је и накнаде за продужени рад и стимулације. У току прошле године за потребе Предсједништва ангажовано је 48 спољних сарадника, а једна је особа након пензионисања наставила рад по уговору о дјелу. Одмах након плата, ревизори су се дотакли путних трошкова.

"Укупни издаци на име трошкова путовања износе 477.541 КМ, при чему издаци за путовања у иностранство износе 413.449 КМ, а за путовања у земљи 64.092 КМ. Знатнија реализација средстава за службена путовања у иностранство евидентирана је на основу обављања званичних посјета чланова Предсједништва другим државама. Увидом у књигу путних налога за службена путовања може се констатовати да иста не садржи прецизне податке о сврси путовања", наводи се у Ревизорком извјештају о раду Предсједништва БиХ.

То значи да није било могуће утврдити због чега су чланови Предсједништва посјећивали одређене дестинације, јер поједини налози не садрже податке о исплаћеним аконтацијама и јасној сврси путовања. Уз то, за око ревизора запао је и гломазан возни парк, који је са готово 400.000 КМ прошле године Предсједништво и обновило. Приликом набавке три возила, примјећују ревизори, наводиле су се тачне спецификације које морају имати, а које у неким случајевима нису релевантне, што имплицира да су тендери скрајани тако да се само одрђена возила могу купити.

"Предсједништво је закључно са 31. децембром 2016. године располагало са 35 возила. За потребе рада три кабинета чланова Предсједништва у току 2016. године користила су се 24 возила. За управљање и бригу о возилима задужено је 14 возача колико их је било запослено у Предсједништву (девет на неодређено вријеме и пет на одређено)", наведено је у Извјештају.

Иако је у мишљењу ревизора констатовано да се финансијски извјештаји приказују фер и истинито, ревизори су уочили и да сви чланови Предсједништа нису испоштовали ни одлуку коју су сами донијели, а која се тиче официра за везу с Трибуналом у Хагу који су се требали повући у БиХ и одатле дјеловати. Од свих, ту одлуку испоштовао је само хрватски члан предсједништва. Трошкови преосталих кабинета грађане су коштали нешто више од 700.000 КМ.