latinica  ћирилица
08/10/2017 |  19:56 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Прва литургија епископа Фотија у Тузли (ВИДЕО)

Епископ зворничко-тузлански Фотије јутрос је у Храму Успења Пресвете Богородице у Тузли служио свету архијерејску литургију, прву у овом граду након устоличења. Владика Фотије поручио је да се нада да ће малобројним православним хришћанима који су остали да живе у Тузли бити боље, те да ће овај град поново бити град мира, толеранције и суживота.
Епископ Фотије - Фото: РТРС
Епископ ФотијеФото: РТРС

Велики број вјерника присуствовао је светој архијерејској литургији у Тузли. Они су пристигли из свих дијелова епархије зворничко тузланске и с радошћу су дочекали новог владику.

Тузла је историјско сједиште епархије и антички град, који је кроз своју пребогату историју показао да, без обзира на невоље из ратног периода, може да буде град мира и толеранције, за шта се и црква залаже, поручио је владика Фотије.

- Из тих периода мира требамо да учимо, црква и њени представници поготово морају о томе да свједоче, јер ћемо онда бити истинити свједоци хришћанске љубави, мира и јединства - рекао је епископ Фотије.

Богослужењу и свечаном пријему у Владичанском двору присуствовали су и званичници Тузланског кантона.

- Очекујемо да ћемо заједно наставити да његујемо добре међусусједске, међунационалне и међувјерске односе, на опште задовољство и опште добро свих народа Тузланског кантона - рекао је Бего Гутић, премијер Тузланског кантона.

Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле, рекао је да је за хармоничан заједнички живот неопходно међусобно поштовање и повјерење.

На подручју Тузланског кантона СПЦ тражи поврат 27 објеката. Управо ће поврат имовине, као и обезбјеђење бољих услова живота повратника и грађење међусобних односа православних вјерника и припадника других вјера, бити приоритет новог епископа зворничко-тузланског.